Naslovna Politika Lopandić: Ne treba se premišljati oko članstva u EU

Lopandić: Ne treba se premišljati oko članstva u EU

7 min read
0
437

Beograd, 6. decembar 2017. – Bivši šef Misije Srbije pri EU Duško Lopandić izjavio je da je perspektiva proširenja Evropske unije znatno povoljnija i konkretnija nego pre nekoliko godina, da je Srbija dosta uradila, ali da ne treba da se premišlja oko članstva.

Na predstavljanju njegove nove knjige rečeno je da se uprkos problemima i izazovima, EU neće raspasti i da ostanak izvan Unije znači veću neizvesnost.

Lopandić je predstavio svoju novu knjigu "Evropska unija i Srbija – novo vreme i novo okruženje" čiji je cilj da pokaže da je EU praktična organizacija koja je postigla mnoge pozitivne stvari u Evropi u poslednjih 60 godina i da je doprinela ne samo miru u načelu, nego i stabilnosti i prosperitetu svih naroda uključenih u Uniju.

"To nije nešto što je juče nastalo, to je institucija koja traje i koja se neće raspasti kako neki kod nas govore", izjavio je Lopandić za agenciju Beta i EurActiv.

U knjizi piše o nastanku i razvoju EU, njenim krizama i načinima na koji je izlazila iz tih kriza, kao i o proširenju Unije, od prvog proširenja do perspektive proširenja na Zapadni Balkan i Srbiju.

"Perspektive su znatno povoljnije nego nekoliko godina ranije i zbog toga što se dosta postiglo u pregovorima i još više zbog novih okolnosti u EU", ocenio je Lopandić, dodajući da je situacija u EU povoljnija i zbog bolje ekonomske situacije i zato što će zbog izlaska Velike Britanije i reforme koja će se desiti u EU "samo članstvo biti realnije".

Lopandić je kazao da 2025. godina nije tako daleko i da je to što evropski zvaničnici pominju datume pozitivan znak.

Ocenivši da je u Srbiji poslednjih godina dosta urađeno, Lopandić je napomenuo da se ne treba premišljati oko članstva.

"U ovakvim procesima koji su dugoročni mora se zemlja držati nekih strateških opredeljenja i ne može da dolazi do oscilacija na šest meseci ili godinu dana", kazao je Lopandić.

Na predstavljanju knjige u EU info centru Lopandić je rekao da je želeo da podseti da je EU jedna od najrelevantnijih evropskih regionalnih organizacija koja je "opstala zato što je bila efikasna u nizu politika".

"Nećemo ući u EU jer je teorijski volimo, nego zato što je to okvir kroz koji rešavamo probleme, omogućavamo našim građanima da budu manje diskriminisani u inostranstvu kada putuju, zapošljavaju se ili studiraju i olakšavamo položaj države, da postanemo učesnici procesa odlučivanja a ne samo pasivni posmatrači", kazao je Lopandić.

 Knjiga je nastala u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji "Evropa za mene" koji finansira EU.

Šef za informisanje u Delegaciji EU u Srbiji Pol Anri Prese izjavio je na predstavljanju knjige da uprkos problemima i izazovima sa kojima se EU danas suočava, "ostanak izvan Unije za zemlju kao što je Srbija znači veći stepen neizvesnosti" i da je bolje da bude deo Unije i zajednički rešava krupne izazove.

Prese je rekao da knjiga Duška Lopandića pokazuje kako je EU poboljšala život građana i zašto je ideja evropskog ujedinjenja važna, ocenjujući da članstvo nema jednako vrednu alternativu.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić izjavila je da je to "izrazito proevropska" knjiga u kojoj je takav izbor dobro argumentovan.

Knjiga, prema njenim rečima, ukazuju i na čvrstu povezanost unutrašnje stabilnosti države sa regionalnom i evropskom stabilnošću.

"Intenzivna i vešta komunikacija i građenje savezništva preduslov su za uspeh svake države u opstajanju u međunarodnim odnosima", a za to je, dodala je Minić, potrebno veliko znanje i umeće što ova knjiga i pokazuje.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…