Naslovna Društvo Lukić: Jeličić bahat i na sudu, institucije ne štite žrtve seksualnog nasilja

Lukić: Jeličić bahat i na sudu, institucije ne štite žrtve seksualnog nasilja

5 minuta za čitanje
0
341
Marija Lukić

Brus, 27. maj 2019. – Marija Lukić, koja je tužila zbog seksualnog uznemiravanja bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku, izjavila je da je optuženi na današnjem suđenju nastavio da “bahato vređa” nju i svedokinje, zbog čega je suđenje prekinuto.

Danas su Jeličić i njegovih šest advokata na svaki način pokušali da diskredituju i demorališu svedoke koje sam predložila. Atmosfera je kulminirala njihovim bezobrazlukom kada je počelo prvo svedočenje i suđenje je prekinuto“, rekla je Marija Lukić.

Marija Lukić je istakla da Jeličić i njegova odbrana i 15 meseci od početka postupka pokušavaju da politizuju proces.

Tako mi, kao oštećenoj, pljuju u lice i relativizuju seksualno nasilje“, rekla je Marija Lukić.

Jeličić je optužen za krivična dela nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje Marije Lukić, a danas je trebalo da svedoče žene koje su takođe bile pomenute u krivičnoj prijavi kruševačke policije protiv Jeličića.

Marija Lukić je rekla da je njen advokat, član Predsedništva Narodne stranke Borivoje Borović, nakon “prostačkih uvreda i prostačkog ponašanja” Jeličića i njegovih advokata, tražio izuzeće postupajućeg sudije Osnovnog suda u Brusu Mladena Tipsarevića, kao i predsednice suda Ljiljane Stanković, jer je u bliskim prijateljskim odnosima sa Jeličićem.

Tipsarević, kome je ostalo par meseci do penzije, nije mogao da smiri Jeličićeve advokate i suđenje je prekinuto. Čekamo odluku o našem zahtevu za izuzeće“, rekla je Marija Lukić.

Marija Lukić je navela da je zakazano ukupno pet ročišta, da je suđenje odloženo četiri puta, a održan je samo jedan pretres, ali su i tada “prekršeni Ustav i zakon, jer su novinari izbačeni iz sudnice, iako javnost nije bila isključena sa suđenja“.

Ono što se danas dogodilo je strašno i ružno i predstavlja paradigmu sistema u Srbiji. Nastavljeno je maltretiranje mene kao oštećene, svedoka i pokazano potpuno nepoštovanje prema mom punomoćniku. Proces protiv Jeličića jasno pokazuje da je zaštita žena i njihovih prava samo puka demagoška fraza. Očigledno je da institucije ne štite žene koje su izložene seksualnom napastvovanju“, rekla je Marija Lukić.

Borović je rekao da mu je žao sudije koji je pokušao da se suprotstavi povredama postupka, ali tome nije vičan.

Mislim da bi ovaj predmet trebalo izmestiti iz suda u Brusu i dodeliti sudu u nekom drugom gradu, gde će biti nepristrasno suđenje. Tako će oštećene imati šta da kažu o Milutinu Jeličiću Jutki“, naveo je Borović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…