Naslovna Politika Lutovac: Dogovor opozicije oko nespornih ciljeva ohrabriće većinu građana da podrže promene

Lutovac: Dogovor opozicije oko nespornih ciljeva ohrabriće većinu građana da podrže promene

6 minuta za čitanje
0
1,898
Zoran Lutovac

Beograd, 9. jul 2018. – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da očekuje skori dogovor opozicije o Savezu za Srbiju.

Lutovac je u intervjuu agenciji Beta rekao da ne može da iznosi detalje razgovora, ali da očekuje da će uskoro doći do dogovora.

"Na osnovu razgovora sa građanima širom Srbije i istraživanja javnog mnjenja, jasno je da je stvaranje respektabilne političke snage poput Saveza za Srbiju put kojim bi trebalo ići", rekao je Lutovac i dodao da je to jedan od načina da se građani izvuku iz apatije.

Postojeće stanje stvari u državi i društvu, kako je dodao, obesharbruje ljude da se aktiviraju, pa čak i da iskažu svoje opredeljenje na izborima.

"Objedinjavanje opozicionih potencijala usmerenih ka normalizaciji politike i života u Srbiji budi nadu kod svih koji bi hteli da se stvari suštinski menjaju, a oni su većina. Dogovor opozicije oko nespornih ciljeva ohrabriće tu većinu građana da podrže promene", istakao je Lutovac.

Govoreći o sednici Glavnog odbora na kojoj su demokrate donele odluku o formiranju saveza sa opozicijom Lutovac je rekao, da je GO tada doneo važnu odluku, a da je umesto toga glavna vest bila dezinformacija o nedostatku kvoruma.

Kako je istakao, kvoruma je bilo i to je konstatovano pre početka rada GO u prisustvu novinara, a oni koji su plasirali tu dezinformaciju čine štetu i DS-u i Savezu.

Govoreći o Nacrtu predloga ustavnih promena u oblasti pravosuđa koje je sačinila DS, on je kazao da očekuje da ih i partneri u Savezu razmotre i potom zajednički ponude stručnoj javnosti i građanima Srbije.

"Za razliku od amandmana ponuđenih od strane Vlade Srbije, ovaj predlog nudi okvir za stvarnu nezavisnost pravosuđa i pristup pravdi građanima. Ovaj Nacrt bi pokazao na delu suštinsku razliku između vladajućeg režima koji bi da kontroliše pravosuđe i Saveza koji bi da stvori pretpostavke za pravosuđe koje bi bilo temelj vladavine prava", rekao je Lutovac.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Lutovac je kazao da bi trebalo razlikovati normalizaciju svakodnevnog života sa Prištinom od rešavanja statusa Kosova i Metohije.

"Normalizacija koja podrazumeva nesmetano funkcionisanje svakodnevnog života je neophodna odmah. Rešavanje statusa bi podrazumevalo neke prethodne korake. Najpre, normalizaciju odnosa u Srbiji, jer se postavlja pitanje kakav sporazum mogu da potpišu oni koji nisu u stanju da ispune minimum demokratskih i vrednosnih standarda. Sama činjenica da o 'pravno obavezujućem sporazumu' niko ništa ne zna, govori o njegovoj prirodi i o prirodi onih koji o njemu razgovaraju", ocenio je predsednik DS.

Istovremeno, kako je dodao, državni zvaničnici primenjuju do sad nezabeleženu političku kampanju: pripremaju građane za sporazum tako što ih zastrašuju, drugu stranu predstavljaju u najgorem svetlu, a opoziciju, čiju podršku takođe očekuju, optužuju za izdaju i saradnju sa neprijateljima…

"Originalno, ali veoma zbunjujuće. Obično se u ovakvim situacijama politički akteri ponašaju sasvim suprotno", kazao je Lutovac.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…