Naslovna Politika Lutovac: Inicijativa predstavlja politički projekat okupljanja u Demokratsku stranku

Lutovac: Inicijativa predstavlja politički projekat okupljanja u Demokratsku stranku

4 minuta za čitanje
0
162
Zoran Lutovac

Beograd, 4. mart 2019. – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da se o ujedinjenju u DS pored Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića razgovara i sa Novom strankom Zorana Živkovića, kao i drugim srodnim strankama i organizacijama.

On je agenciji Beta rekao i da se razgovara sa uglednim pojedincima i mladima koji su spremni da se politčki aktiviraju.

Inicijativa o ujedinjenju predstavlja politički projekat okupljanja u Demokratsku stranku onih koji su proistekli iz nje ili su joj sada bliski u vrednosnom i ideološko-programskom smislu“, rekao je Lutovac.

On je napomenuo da je cilj okupljanje u Demokratsku stranku, a kako će se to tehnički to izvesti zavisi od pravnog okvira koji to uređuje.

Dakle, ako bude neophodno da se to učini u dva koraka biće najpre Unija Demokratske stranke, a potom Demokratska stranka kao jedini pravni i politički subjekat“, istakao je Lutovac.

Glavni odbor DS je gotovo jednoglasno podržao Inicijativu za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike Demokratske stranke.

U tekstu Inicijativi je navedeno da su demokrate „polazeći od saznanja da je demokratija u Srbiji ozbiljno ugrožena autoritarnom vlašću (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i da su se sve demokratske institucije uništene ili obezvređene, svesni činjenice da je neophodno ujedinjavanje demokratskih snaga koje će se suprostvati uništavnju demokratske perspektive Srbije“.

Zbog toga donosimo odluku da pristupimo procesu ujedinjenja i stvaranja velike DS sa ciljem da se zajednički borimo za evropski put Srbije za državu socijalne pravde i vladavine zakona, kao i za budućnost Srbije u kojoj će se svi građani i građanke imati iste šanse i jednak status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnu versku ili političku pripadnost“, piše u Inicijativi.

U tekstu je navedeno i da svesni da samo jaka stabilna i velika Demokratska stranka jeste garant evropske budućnosti Srbije, da demokrate danas otvaraju svoja vrata „novim ljudima, strankama, pokretima i inicijativama sa kojima dele vrednosti slobode, ravnopravnosti i demokratije i sa kojima će se zajedno boriti za ono na šta su se obavezali pre tri decenije i na šta ih danas obavezuje status osnivača Saveza za Srbiju i svaki od pet miliona građanki i građana“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vladimir Bilčik novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Brisel, 21. oktobar 2019. – Za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju imenovan je…