Naslovna Politika Lutovac: Radikalizacija protesta ukoliko se ne uspostavi dijalog za normalizaciju političkih odnosa

Lutovac: Radikalizacija protesta ukoliko se ne uspostavi dijalog za normalizaciju političkih odnosa

4 minuta za čitanje
0
220
Zoran Lutovac

Beograd, 1. jun 2019. – Predsednik Demokratske strane (DS) Zoran Lutovac rekao je da su u predstojećem periodu ključne reči „istrajnost i odlučnost“.

Lutovac navodi da će se „uspostaviti dijalog za normalizaciju političkih odnosa ili će se protesti radikalizovati“.

Ono što mi očekujemo jeste da ćemo snagom argumenata, snagom prisustva ljudi, snagom naše istrajnosti uspeti da objedinimo političke snage koje će dovesti pameti one koji izbegavaju da vode bilo kakav razgovor“, rekao je Lutovac, na otvaraju sednice Glavnog odbora DS, navodeći da takvi shvataju demokratiju kao nametanje svog mišljenja.

On je rekao da suština protesta koji se mesecima održavaju nije da se „nasilno nešto menja“, već su se kroz njih ljudi oslobodili straha i artikulisali nezadovoljstvo kao i da su zahtevi precizirani i svedeni na suštinu – slobodne izbore i takve medije.

Potrebno je da svojim primerom pokazujemo ljudima da je neophodno izvršiti promene, da ćemo biti tu kad god treba i koliko god treba, 26 subota, ako treba još 50 subota, ali moramo da se izborimo za opravdane ciljeve i interes građana“, reka je Lutovac.

Prema njegovim rečima, može se kazati da je ta stranka bila vodeća snaga protesta, u „organizacionom, tehničkom i kadrovskom smislu, a Branislav Lečić je dobri duh i zaštitnik protesta“.

Lutovac je rekao da će ekspertski tim, koji je predstavljen na jednom od ranijih protesta, u ponedeljak izaći sa analizom stanja i predlozima kako doći do slobodnih izbora i slobodnih medija.

Govoreći o planovima, on je podsetio da je nedavno napravljen korak u „ukrupnjavanju“ u veliku, ujedinjenu Demokratsku stanku sa Socijademokratskom strankom i Zajedno za Srbiju, što bi danas GO DS trebalo da verifikuje.

To je ujedinjenje na programsko ideološkim osnovama, načinjen je prvi korak, što znači da smo jedan politički subjektivitet“, rekao je Lutovac, navodeći da će se raditi da postanu jedinstven i „politički i formalno pravni subjektivitet“.

On je naglasio da su građani izgubili poverenje u političke elite i da se ono mora povratiti kroz nuđenje „vizije“ suštinskih promena.

Neophodan je novi društveni dogovor, sa jednostavnim porukama i jasnim ciljevima“, rekao je Lutovac.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…