Naslovna Politika Macura: Na tabloidne tvrdnje ne odgovaramo, držimo se naše teme, jer #MameSuZakon

Macura: Na tabloidne tvrdnje ne odgovaramo, držimo se naše teme, jer #MameSuZakon

11 min read
0
1,729
Tatjana Macura

Valjevo, 10. oktobar 2018. (Aleksandar Milijašević, Dijalog Net) – Prva protestna šetnja trudnica i porodilja  "MameSuZakon" održana je u Beogradu  25. septembra 2018.

Jedan od zahteva trudnica i porodilja je usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Na protestu je narodna poslanica Pokreta centra Tatjana Macura ukazala da je protest posvećen mamama, koje neće odustati od borbe jer žele da trudnice i porodilje žive dostojanstveno.

Poslanica Macura je tom prilikom navela i da su predložene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje je ona sa porodiljama i trudnicama predala Skupštini Srbije, proizašle iz razgovora sa građankama i građanima nezadovoljnim lošim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Uoči novog protesta koji Inicijativa "MameSuZakon" organizuje u Nišu, 11. oktobra 2018. u 17 časova, za Dijalog Net govori upravo Tatjana Macura, narodna poslanica Pokreta Centar.

Krajem septembra, nakon protesta održanog u Beogradu, u ime Inicijative "MameSuZakon" uputili ste Vladi Srbije (predsednici vlade i resornim ministrima) zahtev za održavanje sastanka. Kakva je sudbina predatog zahteva, ima li bilo kakvog odgovora?

Do sada smo sastanak imale samo sa predstavnicama Kabineta ministarke prof. dr Slavice Đukić Dejanović zadužene za demografiju i populacionu politiku. Ostali kojima smo se obratili pismom još nam nisu odgovorili (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatim Ministarstvo finansija i predsednica Vlade Republike Srbije). Sastanak je bio informativnog karaktera, s obzirom da ministarka nije mogla da prisustvuje istom, te smo njene savetnice upoznale sa gorućim problemima koji se tiču primene ovog zakona, a koji se odnose na jednu veliku grupu žena.

To su žene koje nemaju 18 meseci radnog staža u kontinuitetu, koje godinama volontiraju, ne mogu da pronađu posao, rade na crno i za sistem su praktično nevidljive. Zbog toga smo ih i detaljnije upoznale sa tim da je neophodno da svaka majka ima finansijsku sigurnost kada odlazi na porodiljsko i da mislimo da nadoknada ne bi trebala da bude manja od republičkog minimalca. Dugoročno, minimalac može postati fiksni deo, a varijabilni deo se može računati na osnovu broja meseci ili godina radnog staža.

Inicijativa predlaže da zagarantovani minimalni iznos koji porodilja može može da dobije na osnovu porodiljskog, ili odsustva radi nege deteta ne sme da bude ispod republičkog minimalca. Kako država reaguje na ovaj predlog?

Predstavnici Vlade Republike Srbije ne kažu da nisu za to, ali kažu da nema sredstava u budžetu. Mi mislimo da sredstava u budžetu ima, ali da nisu pravilno raspoređena. Prioritet nisu fontane, jarboli, višak administracije, partijske uposlenike u javnom sektoru, upumpavanje novca u višedecenijske državne gubitaše i slično. Jednostavno je potreban jedan domaćinski odnos prema novcu u budžetu i bolje određivanje prioriteta.

Kakva je reakcija Ženske parlamentarne mreže na inicijativu i proteste? Da li postoji solidarnost narodnih poslanica iz vladajuće koalicije?

Pokušala sam ovu temu da stavim na agendu velike Godišnje konferencije Ženske parlamentarne mreže koja će se održati sad u oktobru, ali nisam uspela. Koleginice koje su iz redova opozicije podržale su protest #MameSuZakon i to ne samo online, već su i bile na protestu. Za mame je to značajno jer široka podrška jeste važna, a na ovoj temi se ne prave niti politički poeni, niti se bilo ko sme izolovati. S tim u vezi mi je jako žao što je izostala podrška koleginica, ali i kolega iz vladajuće koalicije jer verujem da ovaj zakon pogađa i njihove sestre, prijateljice, kume, poznanice.

Kako komentarišete reakcije resornog ministra Đorđević i šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Martinovića na proteste i zahteve Inicijative "MameSuZakon"?

Reakcije su bile očekivane. Ono što mi sigurno nećemo raditi je da na tabloidne tvrdnje odgovaramo na isti način. Napisali smo i predali u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i držimo se samo te teme.

Targetirali smo desetak odredbi koje je potrebno menjati i na njima insistiramao, oko njih smo spremni da ulazimo u raspravu i da tražimo bolja rešenja ukoliko naša nisu dovoljno dobra, ali u tabloidna prepucavanja ne ulazimo i na potencijalne „šumove“ koje odvraćaju pažnju sa nama najvažnijeg pitanja danas jednostavno ne odgovaramo. Naš je fokus izmena loših odredbi u zakonu i držimo se toga.

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je Ustavnom sudu Inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti čl. 25 st. 1 – 6 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Kakvu odluku Ustavnog suda očekujete?

Nadam se najboljem, očekujem najgore. Šalu na stranu, očekujem nepristrasnost suda i pravičnu odluku. Lično bih bila veoma srećna ukoliko sud odluči u korist oštećenih porodica, odnosno ukoliko takva odluka izazove izemene loših delova ovog zakona.

Naredni protest Inicijative "MameSuZakon" održava se u Nišu. Da li su zahtevi identični kao i na beogradskom protestu? Kakva su Vaša očekivanja od ovog protesta?

Očekujem veliki odziv. Majke su veoma nezadovoljne. S obzirom da se ministri u svojim izjavama ne osvrću na ovu veliku grupu žena i njihovih porodica, čini mi se da jedva čakaju proteste kako bi za iste postale vidljivije.

Već sad znamo da ćemo uskoro imati protest i u Novom Sadu – majke su nezadovoljne u celoj Srbiji i žele da ih predstavnici sistema vide, a pre svega da ih ne ignorišu. Problem moramo rešiti zajedničkim naporima, što će reći da su nam zahtevi identični zahtevima koje smo ranije iznosili u javnosti, kaže narodna poslanica Tatjana Macura za Dijalog Net.

 

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…