Naslovna Vesti Evropska unija Mađarska zatvara granicu, Srbija priprema prihvatne centre

Mađarska zatvara granicu, Srbija priprema prihvatne centre

9 minuta za čitanje
0
557
migranti

Mađarska će 15. septembra, pošto na snagu stupe novi propisi, pokušati da hermetički zatvori granicu sa Srbijom kako bi suzbila priliv izbeglica. Osim ograde duž granice sa Srbijom, migrante treba da odvrati i činjenica da će se ilegalni ulazak, odnosno preskakanje ili uništavanje ograde, ubuduće u Mađarskoj kažnjavati kaznom do tri godine zatvora.

Pojedini mediji i aktivisti ukazuju i na pojedina problematična rešenja u novim propisima u vezi sa sudskim postupcima, poput uskraćivanja prava na prevod. Za sada nije poznato kako će se nove mere odraziti na kretanje i broj izbeglica u Srbiji, ali se očekuje da će se duže zadržavati na njenoj teritoriji zbog čega je najavljeno otvaranje prihvatnih centara duž granice.

Kako je preneo mađarski portal Index.hu, prema novim mađarskim propisima, izbeglice mogu da pokušaju da uđu u Mađarsku na zvaničnim graničnim prelazima. Međutim, pošto se prilikom provere ustanovi da nemaju šengensku vizu, oni mogu biti vraćeni u Srbiju.

Takođe, u slučaju da na graničnom prelazu zatraže azil, oni takođe mogu da budu vraćeni u Srbiju pod izgovorom da je trebalo u njoj, kao sigurnoj zemlji, da zatraže azil.

Prema izmenama zakona koje su stupile na snagu 1. avgusta, Mađarska može da odbije da razmotri zahtev za azil osobama koje su došle iz zemalja koje mađarske vlasti smatraju bezbednim, uključujući Srbiju i Makedoniju. Amnesti internešenal je kritikovao tu meru istakavši da ni Mađarska niti bilo koja druga zemlja ne mogu da uskratiti tražiocima azila pravo da se njihov zahtev pojedinačno razmatra.

Mađarske vlasti su zadovoljne i time što je Evropska komisija predložila da Srbija sa drugim zemljama Zapadnog Balkana bude tretirana kao sigurna treća zemlja. Budimpešta, takođe, računa da će Beograd morati da se pobirne za izbeglice zbog procesa pristupanja Srbije EU.

Bez prava na prevodioca

Prema izmenama usvojenim 4. septembra, izbeglice će, ako ilegalno uđu u Mađarsku, biti krivično gonjene i kažnjene. Krivičnim delom će se smatrati preskakanje i oštećivanje, ali i remećena radova na ogradi koja je postavljena duž granice sa Srbijom.

Imigranti koji budu optuženi za ilegalan prelazak, boraviće “u kućnom pritvoru” u prihvatim centrima jer nemaju mesto boravka u Mađarskoj. Optuženi će biti izvođeni pred ad hok sud koji će se izjašnjavati u roku od osam dana, ako su privedeni na samoj granici, ili u roku od 15 dana ako su uhvaćeni unutar Mađarske.

Prema novim propisima, koji su u suprotnosti sa evropskim zakonima, izbeglice protiv kojih se podigne optužnica, neće imati obezbeđenog sudskog prevodioca na suđenju. Njihova dokumenta se neće prevoditi i neće dobiti prevedeni primerak optužnice i presude.

Prema podacima do kojih je došao Indeks.hu, na granicu će biti doneti kontejneri koji će služiti kao sudnice za postupke u vezi sa prelaskom granice.

U članku o spornim rešenjima u novom paketu propisa, koji je na engelskom prenela mreža volontera “Izbeglička kriza u Mađarskoj” na svom sajtu, navodi se da maloletnici neće imati poseban tretman, a žalbe će se gotovo odmah odbacivati.

Kako prenosi briselski EurAktiv, novi sistem treba da obezbedi da izbeglica dobije krivični dosije i da može da budu deportovan iz Mađarske sa oznakom u Šengenskom informacionom sistemu (SIS) da je počinio krivično delo. Iz toga automatski sledi da neće moći da uđe u Šengenski prostor u narednih 10 godina.

Mađarska, kao članica Šengena, može da tu informaciju prosledi kroz SIS, ali bi tako nešto u slučaju tražilaca azila predstavljalo zloupotrebu tog sistema.

Novim propisima koje je mađarski parlament usvojio 4. septembra, proglašeno je i “stanje krize” koje prethodi uvođenju vanrednog stanja. Kako navodi Index.hu, premijer Mađarske Viktor Orban planira i da proglesi vanredno stanje, ma kako da to neprimereno izgledalo u jednoj članici EU u doba mira. Mađarska planira i da razmesti vojsku u blizini granice.

Orban je razvio proceduru koja krši mnoge međunarodne propose, ali on izgleda računa na to da će uskoro i drugim liderima biti dosta izbeglica i da će ga slediti.

Srbija pravi manje prihvatne centre na severu zemlje

Srbija, međutim, neće zatvarati svoje granice zbog povećanog priliva izbeglica, ali da će duž cele granice s Mađarskom napraviti manje prihvatne centre privremenog karaktera, najavio je 14. septembra ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da se zbog najava strožih mera Mađarske povećao broj izbeglica u tranzitu za oko 20% i da se očekuje da 14. septembra kroz Srbiju prođe njih 3.500.

On je naglasio da će se zbog novih mera Mađarske produžiti vreme koje izbeglice provode u Srbiju, zbog čega će se na severu zemlje – u Somboru, Šidu, Subotici i Kanjiži, postaviti prihvatni centri gde će moći da se odmore.

Vulin je ocenio da je jedino rešenje za rešavanje migrantske krize da EU jasno iznese svoj plan, jer pojedinačna rešenja “samo otežavaju situaciju drugim zemljama”.

Izvor: Beta

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropa 2020. imala najtopliju godinu

Brisel, 22. april 2021. – Evropa je prošle godina zabeležila najtopliju godinu od ka…