Naslovna Politika Evropska unija Maja Pavlović prekinula štrajk glađu

Maja Pavlović prekinula štrajk glađu

9 minuta za čitanje
0
274
Maja Pavlović

Beograd, 7. maj 2019. – Direktorka Kanala 9 Maja Pavlović rekla je na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da će, posle 23 dana, prekinuti štrajk glađu i zatražila obećanje da njeni problemi neće biti stavljeni u stranu.

Pavlović je tražila obećanje da ako prekine štrajk glađu njeni zahtevi za rešavanje problema TV Kanal 9 neće biti zanemareni, prenosi FoNet.

Premijerka Brnabić rekla je da će "dati sve od sebe" kako bi pomogla Maji Pavlović, ali da sve treba da bude urađeno u skladu sa zakonom.

Pavlović je izrazila "spremnost da poveruje" da će za 30 dana biti postignut dogovor oko novčanih sporova koje ima sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i ponovila da su naknade koje plaćaju lokalni i regionalni emiteri nesrazmerne ekonomskoj moći tih medija.

Brnabić je rekla da Pavlović zahteva da joj OFPS vrati novac koji je izvršenjem povukao sa računa Kanala 9, ali da ona u tome ne može da pomogne, jer nema načina da natera OFPS da novac vrati, a da je račun Kanala 9 odblokiran dobrom voljom OFPS.

Direktor OFPS Nikola Vilotić objasnio je da oni ne mogu vratiti novac, a da protiv Maje Pavlović imaju još pet sudskih postupaka.

Premijerka se pozvala na to i da je sporazum o naknadama OFPS potpisao sa Asocijacijom nezavisnih medija (ANEM) i dodala da se cene i naknade ne mogu određivati "od slučaja do slučaja" i da se ne mogu menjati jer se nekom pojedinačno ne dopadaju.

Pavlović se žalila da je naknada koju je plaćala RATEL bila 23.000, a da je u sedmoj godini ugovora o dodeli dozvole za emitovanje ta naknada prebačena na Emisione veze i tehniku i da mesečno iznosi 200.000 dinara.

Brnabić je rekla da je cenovnik ETV rađen po tržišnim principima u saradnji sa stručnjacima Evropske banke za obnovu i ravoj (EBRS) i da lokalni i regionalni emiteri plaćaju do 80 odsto manje naknade.

Direktor RATEL Vladica Tintor objasnio je da je naknada različita jer je naknada koja se plaća ETV šira od onoga što se plaćalo RATEL, i da se njima plaćala samo frekvencija.

Maja Pavlović ukazala je da su troškovi koje je Kanal 9 imao oko predajnika iznosili do 10.000 dinara, a da su sada emiteri prinuđeni da se prikače na stanicu Crveni Čot i plaćaju znatno veću naknadu, dok je konkursom za dodelu dozvola za emitovanje bilo predviđeno da se naknade neće menjati.

Ona je naglasila da želi da država poštuje uslove koje je sama propisala kada je raspisala konkurs za dodelu dozvola za emitovanje.

Predstavnica Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić ocenila je kako u Srbiji mnogi žive zagledani u vreme socijalizma i žele da im država obezbedi posao i bude odgovorna ako oni ne umeju da svoj posao vode, ali da ovo nije socijalizam i da se danas živi u tržišnoj ekonomiji.

Premijerka je tvrdila kako direktorka Kanala 9 traži da ona utiče da sudstvo brže donosi odluke, ali da bi to onda bio pritisak na sudstvo, pa ne može da pomogne u tome.

Pavlović je uzvratila tvrdnjom da od premijerke nije tražila da utiče na sudstvo, već da bude osoba koja će da koordinira različite službe kojima mora da se obrati.

Premijerka je rekla i da, kao i u svakom biznisu, država menja naknade i pravila s vremenom i da Pavlović ne može da tumači zakone kako se njoj sviđaju.

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je da mu je sada žao što je terao Maju Pavlović da učestvuje u takvom sastanku i negodovao zbog tona u kojem se sastanak vodi.

"Odlučili ste danas da napravite javnu predstavu za građane. Da li mislite da bi neko štrakovao glađu 22 dana i ugrozio zdravlje iz hira", upitao je Obradović uzvraćajući na izjavu premijerke da je protivnik štrajka glađu i da ga smatra vrstom "ozbiljne ucene".

Obradović je dodao i da ostaje gorak ukus kada Brnabić govori o vladavini prava i pravnoj državi, jer, prema njegovim rečima, predstavlja vlast koji krši prava u medijskoj sferi.

On je ocenio kako premijerka "možda nije nadležna" za neke od zahteva, ali da jeste nadležna za medijsku reformu i za pitanje zašto je neko iz medija uopšte i počeo da štrajkuje glađu.

Brnabić je rekla da je sednica otvorena zbog optužbi da Vlada Srbije krši medijske slobode, jer bi – da je sastanak bio zatvoren – svako izašao sa svojom pričom.

Premijerka je rekla i da je sastanak javan da u slučaju da Pavlović nastavi sa štrajkom glađu, kako bi građani znali šta je moglo, a šta nije moglo da se uradi.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…