Naslovna Društvo Majić: Potreban temeljni društveni preporod

Majić: Potreban temeljni društveni preporod

3 minuta za čitanje
0
96
Miodrag Majić

Beograd, 08. april 2021.  – Jedan od razloga zašto predstavnici vladajuće ekipe mene napadaju je da se i svi drugi, koji bi se potencijalno suprostavili, obeshrabre.

To je ocenio za NIN sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, koji navodi da poslanici koji ga napadaju, njegove presude nikad nisu ni pročitali.

Odbrana od ovakvih napada bi trebalo da dođe sa strane sa koje ne dolazi, na prvom mestu mislim na Visoki savet sudstva. Umesto toga, vređanja i klevetanja se najčešće i dešavaju u prisustvu i uz prećutnu saglasnost članova ovog tela. Ali, to je još jedan aspekt naše tužne zbilje na koji sam previše puta ukazao, rekao je Majić.

Prema njegovim rečima, pravosuđe ne bi bilo tako poniženo da svojim podaničkim odnosom ono samo nije doprinelo održavanju ovakvog stanja.

Svedoci smo opšte krize morala, vrednosti i identiteta, ali to nije slučaj samo u pravosuđu jer ono ne može biti bolje od društva u kojem funkcioniše, naglasio je Majić.

On je ocenio da nam je potreban temeljni društveni preporod, navodeći da će njegov početak nastupiti onda kada budemo spremni da kažemo da smo u prethodne tri decenije mahom išli pogrešnim putem.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu dodatno je učvršćeno uverenje građana da nam nijedna institucija, osim institucije predsednika Republike nije potrebna.

Sada se više ni formalno ne pretvaramo da osim njega bilo ko, bilo šta značajno, ovde odlučuje, smatra Majić.

Majić je upozorio da su veze sudija i političara opasne, ne samo po nezavisnost pravosuđa, već i po njih same.

Kao što sam svojevremeno istakao – iako nije prijatno biti predsednikov neomiljeni sudija, neuporedivo je gore biti predsednikov omiljeni sudija, jednom kada se stvari promene, ukazao je on.

Poslednje afere u kojima svakodnevno isplivavaju novi momenti o povezanosti visokih državnih službenika sa ljudima iz kriminogenog miljea, najjasniji su podsetnik na to da su na duži rok ovakva društva neodrživa, predočio je Majić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…