Naslovna Vesti Makedonska vlada odvojila 1,3 miliona evra za referendumsku kampanju

Makedonska vlada odvojila 1,3 miliona evra za referendumsku kampanju

6 minuta za čitanje
0
326
Zoran Zaev

Skoplje, 23. avgust 2018. – Vlada Makedonije odlučila je da izdvoji 80 miliona denara (1,3 miliona evra) za propagandnu kampanju za referendum o imenu te države, koji će biti održan 30. septembra. 

Taj novac će, kako je dogovoreno, moći da koristi svih 120 poslanika, bez obzira na to da li se zalažu za Dogovor sa Grčkom, koji predviđa promenu imena države u Severna Makedonija, ili su protiv ili pak za bojkot referenduma.

 Kako je saopšteno, novac iz tekuće budžetske rezerve biće "stavljen na raspolaganje za sprovođenje kampanje na osnovu plana Sobranja Makedonije, koje je ovlašćeni predlagač referenduma".

Makedonski parlament će, kako je dogovoreno 22. avgusta na koordinacionoj sednici stranaka kojoj jedino nije prisustvovao opozicioni VMRO DPMNE, formirati Koordinaciono telo za sprovođenje referenduma i propagande. 

Njime će rukovoditi predsednik parlamenta Talat Džaferi, a članovi će biti njegovi potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa parlamentarnih političkih partija.

Vlada je odvojila i dodatnih 6.500 evra iz redovnog budžeta, za sopstvenu kampanju na društvenim mrežama kojom želi da objasni građanima prednosti Dogovora sa Grčkom, čije je potpuno sprovođenje osnovni uslov za EU i NATO integracije.

Podršku makedonsko-grčkom dogovoru u rešavanju trodecenijskog spora oko imena, osim vladine koalicije oko SDSM i DUI, pružaju i manje parlamentarne partije Albanaca.

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE, koja svakodnevno kritikuje dogovor sa Grčkom, još nije iznela zvanični stav o tome da li će podržati ili bojkotovati referendum, najavljujući da će to uraditi 15. septembra.

Prema medijskim informacijama, u toj stranci su podeljeni oko pitanja referenduma, a nedavno je smenjeno 15 funkcionera koji su se izjasnili da održavanje referenduma treba podržati.

Protiv Dogovora koji je vlada Zorana Zaeva postigla sa Grčkom jasno su se izjasnili predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i grupa manjih vanparlamentarnih stranaka i udruženja koja se zalažu za bojkot predvođena proruskom partijom Jedinstvena Makedonija.

U međuvremenu je o predstojećem referendumu i sprovođenju Dogovora sa Grčkom makedonski premijer razgovarao telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, objavila je makedonska vlada.

Kako se navodi u saopštenju, kancelarka Merkel je potvrdila podršku Nemačke dogovoru Makedonije i Grčke o rešavanju dugogodišnjeg spora koji je bio glavna prepreka za članstvo Makedonije u EU i u NATO.

"U tom pravcu je zajednički zaključeno da je referendum vrhunski demokratski čin i odraz opredeljenja građana za budućnost države", navodi se i dodaje da je Zaev informisao Merkelovu o toku priprema za referendum.

Vlada Makedonije je, kako je istakao Zaev, "posvećena organizovanju fer, demokratskih i transparentnih uslova za realizaciju za demokratsko izjašnjavanje građana".

Zaev je Merkelovu informisao i o tome da makedonska vlada "produžava aktivno sa reformskim naporima koji vode u pravcu ispunjavanja uslova iz zaključaka Evropskog saveta iz juna", koji su među uslovima za početak pregovora sa EU.

To se, kako je istakao, posebno odnosi na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, kao i reforme javne administracije i obavštajnih službi.

Nemačka kancelarka je, dodaje se, dala podršku "naporima Vlade i društveno-političke javnnosti u Makdoniji za jačanje evropskih i atlantskih perspektiva građana Makedonije".

Premijer Zaev i kancelarka Merkel su, navodi se, razgovarali i o konkretnim koracima povećanja ekonomske saradnje dve države, kao i o drugim aktuelnim bilateranim i regionalnim pitanjima, prenosi Euractiv.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi oblici različite integracije Zapadnog Balkana sa EU mogu biti bolji put ka većem ekonomskom razvoju regiona

Beograd, 16. septembar 2020. – Nastojanje Evropske unije tokom protekle dve decenije…