Naslovna Vesti Evropska unija Makron predlaže osnivanje Evropske političke zajednice

Makron predlaže osnivanje Evropske političke zajednice

2 minuta za čitanje
0
158
Emanuel Makron

Strazbur, 09. maj 2022. – Predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je formiranje nove političke organizacije koja bi okupila zemlje kontinenta koje dele vrednosti EU, ali nisu njene članice.

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je da je ideja nove evropske političke zajednice veoma zanimljiva, ali da EU ne treba da prekida proces pristupanja zemalja koje su već na evropskom putu.

Makron je, umesto spuštanja strogih kriterijuma za prijem u EU, predložio stvaranje paralelnog entiteta “Evropske političke zajednice“, koji bi mogao da odgovara “zemljama koje teže članstvu u EU ili su je napustile“, kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija, Zapadni Balkan ali i Velika Britanija.

Ta nova evropska organizacija dozvolila bi demokratskim evropskim nacijama koje su privržene našim osnovnim vrednostima da nađu novi prostor za političku saradnju, bezbednost, energetsku saradnju, transport, investicije, infrastrukturu, kretanje ljudi“, rekao je Makron u govoru povodom Dana Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Makron, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU, je ocenio da bi takav korak pomogao u jačanju evropske bezbednosne arhitekture, koju je potresao rat u Ukrajini.

Sada, rat u Ukrajini i legitimne aspiracije (Ukrajinaca) kao i Gruzije i Moldavije, koje takođe žele da se pridruže EU, znače da moramo da preispitamo geografiju i organizaciju našeg kontinenta“, rekao je Makron u govoru, koji je održao na završnom događaju Konferencije o budućnosti Evrope, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…