Naslovna Politika Evropska unija Makron spreman da podrži Angelu Merkel za predsednicu Evropske komisije

Makron spreman da podrži Angelu Merkel za predsednicu Evropske komisije

2 minuta za čitanje
0
93
Emanuel Makron i Angela Merkel

Pariz, 12. jun 2019. – Francuski predsednik Emanuel Makron, liberal, spreman je da podrži svoju nemačku koleginicu Angelu Merkel iz redova demokrišćana za funkciju predsednice Europske komisije.

Merkel je u nekoliko navrata najavila da bi volela svoj mandat na čelu nemačke vlade da odradi do kraja, dakle do 2021. godine, a da će onda otići u političku penziju.

Ipak, s obzirom na to da je nemačka vladajuća koalicija poslednjih dana izuzetno nestabilna zbog poraza socijaldemokrata na izborima za Evropski parlament, postoji realna šansa da se u Nemačkoj raspišu prevremeni izbori, čime bi Merkel u svoju političku penziju otišla ranije nego što je planirala.

Ne mogu govoriti u njeno ime, ali ako izrazi želju spreman sam da je podržim,“ izjavio je Makron na pitanje švajcarskog novinara da  li podržati nemačku kancelarku, dodavši da “Evropi treba neko jak s bogatim političkim iskustvom, a Merkel svakako odgovara tom profilu osobe“.

Makron i predsednik Evropskog savet na odlasku Donald Tusk insistiraju na ravnopravnom uključivanju žena pri dodeli ključnih fotelja EU.

Nemačka kancelarka i francuski predsednik inače vrlo dobro sarađuju, ali poslednjih nedelja putem medija šalju oprečne signale o viziji budućnosti Evropske unije.

S obzirom na to da nakon Bregzita Francuska i Nemačka ostaju dve najveće ekonomske sile Unije, njihovi se lideri u ključnom postizbornom trenutku bore za interese i uticaj vlastite zemlje, prenosi Euractiv Hrvatska.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Antonijević: Pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima nisu propali, još postoji prostor za dogovor

Beograd, 14. septembar 2019. – Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija…