Naslovna Politika Maksić: Jasno je da se vlast u izbornoj godini neće lako odreći svog glavnog mehanizma – medija

Maksić: Jasno je da se vlast u izbornoj godini neće lako odreći svog glavnog mehanizma – medija

3 minuta za čitanje
0
144
mediji

Beograd, 24. decembar 2019. – Evropska komisija je nedavno objavila neformalni izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji

Članica Radne grupe za izradu Nacrta Medijske strategije Tanja Maksić izjavila je da je Evropska komisija u tom dokumentu mapirala najveće i glavne mehanizme uticaja i kontrole, ali da smatra da izveštaj nema veliki uticaj, objavio je portal Juropijen vestern Balkans.

Maksić, koja je i novinarka Balkanske istraživačke mreže BIRN, za EVB je rekla da joj je jasno da su mediji glavni mehanizam vlasti i da će se vlast teško odreći medija u 2020. kao izbornoj godini.

Medij je zapravo glavna poluga za homogenizaciju biračkog tela, za upravljanje javnim debatama, za kontrolu štete i sve ostalo. Stoga, potpuno sam sigurna da ovakvi izveštaji nemaju mnogo uticaja, ali sa druge strane moram da budem potpuno fer i da kažem da su ovi izveštaji praktično jedini alat koji prave neki pomak“, istakla je Maksić.

Izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i član Radne grupe za izradu Nacrta Medijske strategije Veljko Milić ocenio je da su negativni komentari Evropske komisije, odnosno Evropske unije od presudnog značaja.

Smatram da bi komentari EU morali biti još žešći i energičniji i da je to jedini način da se nekako popravi stanje slobode medija u Srbiji. Generalno stanje slobode medija je vrlo loše. Ali određeni koraci se preduzimaju najčešće zbog upravo tih negativnih komentara“, naglasio je  Milić.

Maksić je ocenila da u tom izveštaju nedostaje veći akcenat na javne kampanje koje nosioci vlasti vode protiv novinara, jer se u njima otvara prostor za aktiviranje stranačkih bot-timova.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…