Naslovna Civilno društvo Maksić: Nema podataka koliko novaca odlazi medijima putem javnih preduzeća

Maksić: Nema podataka koliko novaca odlazi medijima putem javnih preduzeća

2 minuta za čitanje
0
217
Tanja Maksić

Beograd, 29. jul 2019. – Novinarka BIRN-a Tanja Maksić kazala je da se oko dve milijarde dinara godišnje opredeljuje kroz konkurse za finansiranje medija, da se još oko četiri milijarde dinara izdvaja za javne servise, dok nema podataka koliko novaca odlazi medijima putem javnih preduzeća.

Na predstavljanju rezultata trećeg Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji 2018-2020. godine, Maksić je kazala da je jedna od obaveza u okviru Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu i izmena Pravilnika o registraciji medija.

Ona je kazala da je važno da postoji „lična karta“ medija i da svi podaci o mediju i finansiranju budu na jednom mestu.

Jutros sam saznala iz vesti da je Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je obrisano oko 500 medija u jednom danu i da to pokazuje koliko je registar nefunkcionalan“, rekla je Maksić.

Ona je navela da mera mora da ima dva koraka, da je prvi izmena Pravilnika o postupku registracije medija, a drugi jeste da se uredi prikaz podataka u Agenciji za privredne registre o mediju.

Do sada je urađeno da je Pravilnik izmenjen“, rekla je Maksić i dodala da do sada postojala „siva zona“ i da će državni organi i javna preduzeća ubuduće morati da registruju svaki ugovor i sponzorstvo.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS se povlači iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

Beograd, 15. februar 2020. – Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučio j…