Naslovna Civilno društvo Mame su zakon: Siniša Mali svesno ponižava građane Srbije

Mame su zakon: Siniša Mali svesno ponižava građane Srbije

3 minuta za čitanje
0
182
Siniša Mali

Beograd, 24. april 2020. – Organizacija „Mame su zakon“ saopštila je da ministar finansija Siniša Mali svesno ponižava građane i građanke Srbije predlogom po kome će punoletnim građanima biti dodeljeno 100 evra, i to tako što će ih penzioneri dobiti automatski, dok će ostali morati da se izjasne da li ih žele.

Kako se navodi, linearna podela je potpuno pogrešna i trebalo je najpre „uraditi trijažu“ i odrediti kojim građanima je pomoć neophodna, i samim tim je ne dodeljivati onima kojima nije potrebna, „već uvećati davanja onima koji se nalaze na granici ili već spadaju u siromašne građane“.

Organizacija “Mame su zakonukazuje da je čak trećina porodilja i pre pandemije primala nadoknade manje od zarada koje su primale dok nisu bile na porodiljskom odsustvu, a među njima je i veliki broj onih koje primaju tek nekoliko stotina ili nekoliko hiljada dinara i da sa tim jedva preživljavaju.

Preživljavaju tako što njihovi partneri rade po nekoliko poslova istovremeno ili tako što ih pomaže šira porodica“, navedeno je u saopštenju.

Osim toga, navodi se, za to „u velikoj meri snosi odgovornost i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević”, jer bi on pre svih „morao da insistira“ na trijaži i drugačijoj raspodeli.

Pre svih bi morao da naglasi ostalim članovima vlade da pomoć od 100 evra ne znači isto nekom menadžeru, sa inače visokim primanjima, i nekome ko jedva da može i najosnovnije sebi da priušti, kao što je slučaj sa finansijski oštećenim porodiljama”, zaključuje organizacija „Mame su zakon“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …