Naslovna Civilno društvo Mandić: Država je spremna da zloupotrebi svaki mehanizam, to ne znači da će strah sprečiti građansku akciju

Mandić: Država je spremna da zloupotrebi svaki mehanizam, to ne znači da će strah sprečiti građansku akciju

5 minuta za čitanje
0
74
Sofija Mandić

Beograd, 09. april 2021. – Države se treba plašiti, ne samo zbog monopola sile, već i zato što je spremna da prekrši sva pravila, i u stanju je da zloupotrebi svaki svoj mehanizam, ali to ne znači da će nas strah sprečiti da pokrenemo akciju, rekla je pravnica i aktivistkinja Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.

Mandić je, na konferenciji “Građani imaju moć” u okviru panela “Biti uzbunjivač u Srbiji: teorija i praksa“, na pitanje o tome šta pokreće aktiviste i uzbunjivače odgovorila da nije rešenje ćutati, ali ni uništiti sebe pokušavajući da ispravimo nepravdu.

Ako imamo mogućnost da se zaštitimo kao uzbunjivači, ako imamo javni i medijski prostor, onda smo to dužni sebi i društvu u kome živimo“, rekla je Mandić.

Istakla je primer uzbunjivača iz “Krušika” Aleksandra Obradovića, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao da učestvuje na konferenciji.

Ukazala na manjkavosti Zakona o zaštiti uzbunjivača, poput one da sam Obradović formalno nema status uzbunjivača, pošto nije ispunio preduslove da se javnosti sa informacijama o zloupotrebama u “Krušiku” obrati samo ako postoji “neposredna opasnost za život, imovinu ili od uništenja dokaza“.

On bi uslov ispunio ako bi nadležnog tužioca zatekao sa upaljenom šibicom nad hrpom papira u ‘Krušiku‘”, ilustrovala je Mandić nemoguće uslove koji propisuje Zakon.

Novinar NIN Vuk Cvijić takođe se pozvao Obradovićev slučaj, opisujući kako se na njega obrušio čitav državni mehanizam.

Zapanjuje me ta zloupotreba sudstva, tužilaštva, policije, BIA – takva organizacija napada, sadejstvo institucija, predstavnika vlasti i medija nije postojalo ni devedesetih godina, koje su bile strašne“, upozorio je Cvijić.

Medije koji učestvuju u takvim napadima uporedio je sa onima koji su stvoreni u vreme nacističke Nemačke da napadaju određene društvene grupe, a pre svih Jevreje i intelektualce.

Danas imamo medije koji napadaju svakoga ko je protiv vlasti“, rekao je Cvijić.

Na pitanje moderatorke, novinarke KRIK Vesne Radojević, da ipak ne preteruje u takvom opisu, Cvijić je odgovorio da se Obradović suočio sa tajnim hapšenjem i boravkom u zatvoru, što se promenilo tek izlaskom u javnost i posle protesta ispred Centralnog zatvora u Beogradu.

Mislim da nisam bio grub i da koristim pristojne reči. Nisam rekao da je neko nacista, ali jesam u istoriji našao primer koji je istovetan sa onim što se dešava“, zaključio je Cvijić.

Dvodnevna konferencija “Građani imaju moć”, koju je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku uz podršku USAID, posvećena je debati o unapređenju položaja aktivista i pitanju kako ohrabriti građane da im se priključe u borbi za bolju i pravedniju zemlju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…