Naslovna Civilno društvo Marija Lukić dobitnica nagrade ‘Osvajanje slobode’

Marija Lukić dobitnica nagrade ‘Osvajanje slobode’

3 minuta za čitanje
0
260
Marija Lukić

Beograd, 24. septembar 2019. – Nagradu “Osvajanje slobode” dobila je Marija Lukić, koja vodi sudski postupak protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke za seksualno uznemiravanje.

Nagradu “Osvajanje slobode” 19. put tradicionalno dodeljuje Fondacija “Maja Maršićević Tasić”.

Kada su mi javili da sam ovogodišnja dobitnica nagrade ‘Osvajanje slobode’, prvo što sam pomislila, bilo je ‘Kakav paradoks’ ‘Osvajanje slobode’ u trenutku kada mi se ista čini tako nedostižnom, u trenutku kada mi je kretanje, jednim delom, ograničeno zbog bezbednosti. Kad mi je onemogućeno pravo na rad u mestu u kome živim i u kome sam rođena. Kada, kako mi se čini, živimo u najvećoj ne-slobodi“, rekla je povodom dobijene nagrade Marija Lukić.

Ona je navela da su se ljudi za slobodu prodali za “nekoliko parčića srebra, za pun stomak, za ćutanje i privid mira“.

Za amputiranje duše. Za zonu komfora. Jer, tako je lakše. Sloboda nema alternativu! I prvi put, osećam da se budimo iz kolektivne hipnoze i vidimo da jedino slobodan čovek može biti istinski srećan“, kazala je Lukić.

Nagradu “Osvajanje slobode” dobile su i nedavno preminula osnivačica i direktorka Centra za kultrnu dekontaminaciju Borka Pavićević i predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Nagrada “Osvajanje slobode” dodeljuje se svake godine 24. septembra na dan izborne pobede nad Miloševićem 2000. godine.

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade.

To su: novinarke Tamara Skrozza i Danica Vučenić, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović, novinarka i autorka emisije “Insajder” Brankica Stanković, istoričarka i profesorka na Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović, direktorka URBAN-IN Aida Ćorović, profesorka u penziji Univerziteta u Beogradu Srbijanka Turajlić.

U žiriju su bile i glumica Mirjana Karanović, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža Lila Radonjić, direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai-Horvath, supruga ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića Ružica Đinđić, dramaturškinja Biljana Srbljanović, fotografkinja Goranka Matić, novinarka Olja Bećković, urednice sajta Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković Mesarović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CRTA: Stav Olivere Zekić može se tumačiti kao poziv na medijsku pristrasnost

Beograd, 24. februar 2020. – Organizacija civilnog društva CRTA ocenila je da je čla…