Naslovna Politika Marinović: Do sada, za četiri meseca na funkciji Poverenika, nisam trpeo pritiske

Marinović: Do sada, za četiri meseca na funkciji Poverenika, nisam trpeo pritiske

3 minuta za čitanje
0
183
Milan Marinović

Novi Sad, 09. decembar 2019. – Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je nedavno slavio petnaestogodišnjicu, ocenjivan je kao jedan od najboljih u svetu.

Uprkos tome, najavljuju se njegove izmenene, a novi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, izabran na predlog poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke nakon što je prethodno 10 godina bio predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, za VOICE objašnjava koji su njegovi nedostaci.

Postojeći Zakon o pristupu informacijama ima više problematičnih tačaka koje bi svakako trebalo da budu uklonjene, odnosno zamenjene ili izmenama i dopunama zakona ili novim zakonom, za šta se ja zalažem već duže vreme, upravo zbog značaja izmena. Jedna od ključnih je ta ko je organ koji vrši nadzor. Po Zakonu nadzor vrši Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preko Upravne inspekcije, ali ga nažalost, u praksi, ono ne vrši. Veoma je mali broj slučajeva gde je Upravna inspekcija  uopšte sprovela nadzor. Zbog toga smo došli u jednu apsurdnu situaciju da je ovo možda jedini zakon u pravnom sistemu Repulike Srbije po kojem optužne akte ne podnose nadležni organi, nego podnose oštećeni, u ovom slučaju građani. To ipak ne bi smelo da bude normalna situacija. Mi predlažemo da se ta situacija unormali, iz dva razloga: jedno je što nam treba u Republici Srbiji jedan efektivniji organ koji će da vrši nadzor i samim tim i da izriče kazne u fiksnom iznosu ili da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. I mi smatramo da bi to trebalo da bude Poverenik. Zašto? Zato što poverenik ima dovoljno iskustva”, kaže Marinović.

Tekst Sanje Đorđević, u celosti, možete pročitati na sajtu VOICE-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…