Naslovna Politika Marinović: Ključna je uloga novinara za sprovođenje zakona o pristupu informacijama od javnog značaja

Marinović: Ključna je uloga novinara za sprovođenje zakona o pristupu informacijama od javnog značaja

1 minuta za čitanje
0
110
Milan Marinović

Beograd, 3. septembar 2019. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da će Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uskoro biti menjan i ocenio je da je uloga novinara u sprovođenju tog propisa ključna.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), Marinović je posetio UNS i razgovorao sa predsednikom UNS Vladimirom Radomirovićem i saradnicima.

Predstavnici UNS podržali su Marinovićev predlog da se rokovi za sprovođenje prekršajnih postupaka zbog kršenja prava na pristup informacijama od javnog značaja produže sa dve na četiri godine, kao i da se službi poverenika omogući inspekcijski nadzor u oblasti primene Zakona.

Prema važećem Zakonu za izvršenje naloga poverenika zadužena je Vlada Srbije, ali po podacima UNS, Vlada nije ispunjavala tu obavezu.

Marinović i predstavnici UNS složili su se da treba da se češće sastaju kako bi novinarima bio obezbeđen pravovremeni pristup informacijama od značaja za javnost, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UG: Legalizovanje poslovne špijunaže

Beograd, 18. novembar 2019. – Privredni sud je bez pravnog osnova odobrio uvid u pov…