Naslovna Kultura Marinović: Slobodni mediji su preduslov slobodnog društva, a oprečni stav nečija sloboda

Marinović: Slobodni mediji su preduslov slobodnog društva, a oprečni stav nečija sloboda

2 minuta za čitanje
0
99
Milan Marinović

Beograd, 02. maj 2020. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, izjavio je da je Svetski dan slobode medija „prilika da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima“, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Marinović je povodom Dana slobodne medija, koji se obeležava 3. maja, izjavio da je „važno da se tog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo“.

Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave. Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda“, kazao je Marinović.

Poverenik je naveo i da je „transparentnost rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu osnovni alata novinarskog poziva“, povodom čega je pozvao sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Marinović je zahvalio svim medijima „na više nego korektnom poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica zaraženih korona virusom, čime su dali ogroman doprinos poštovanju njihovog dostojanstva, u ovim danima teškim za sve naše građane“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zadužbina objavila imena članova žirija Nagrade Milan Mladenović

Beograd, 26. maj 2020. – Članovi žirija Nagrade Milan Mladenović za 2020. godinu biće muzi…