Naslovna Vesti Srbija Marjanović: Demokratska stranka podržava kandidaturu Nevene Ružić za poverenika

Marjanović: Demokratska stranka podržava kandidaturu Nevene Ružić za poverenika

3 minuta za čitanje
0
222
Vesna Marjanović

Beograd, 19. jun 2019. – Poslanički klub Demokratske stranke (DS) podržava Nevenu Ružić koju je za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predložilo više od 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice.

Poslanica DS Vesna Marjanović rekla je agenciji Beta da su predlog od civilnog sektora dobili i da će ga DS podržati.

Mi kao DS smo obavezni da štitimo interese građana i civilnog društva i bez obzira na prepreke o izboru poverenika važno je da i mi učinimo sve što možemo da se izabere na to mesto neko ko uliva poverenje građana i ko će moći da nastavi da gradi tu instituciju u budućnosti“, rekla je Marjanović.

Ona je negodovala što se čekalo šest meseci po isteku mandata prošlog poverenika i što je ostavljen kratak rok od sedam dana za podnošenje predloga kandidata i to bez ijedne sednice nadležnog Odbora za kulturu i informisanje.

Po zakonu odbor je ovlašćen predlagač i odbor pokreće procedure, a ne predsednik odbora i on je morao da zakaže tu sednicu odbora“, rekla je poslanica DS i nekadašnja predsednica Odbora za kulturu i infomrisanje.

Marjanović je ocenila da su razlog za hitni izbor poverenika primedbe iznete u izveštaju Evropske komisije i istakla da je zabrinjavajuće to što je vladajuća većina bila „gluva“ na apele opozicije i civilnog društva i građana koji su molili da se ta procedura pokrene.

Govoreći o prethodnom povereniku Rodoljubu Šabiću ona je rekla da ga je dva puta u ime DS predlagala na tu funkciju, a da su on i njegovi saradnici tu instituciju podigli od nule i dokazali da je moguće raditi nezavisno i u skladu sa interesima građana i vladavine prava, odnosno po slovu zakona.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…