Naslovna Politika Marković: Mnogi su zloupotrebili liberalnu politiku Crne Gore prema medijima

Marković: Mnogi su zloupotrebili liberalnu politiku Crne Gore prema medijima

4 min read
0
147
Dušan Marković

Podgorica, 9. oktobar 2018. – Crna Gora je imala krajnje liberalnu politiku prema medijima iz drugih država, otvarajući medijski prostor praktično bez ograničenja, ali se pokazalo da mnogi to drsko zloupotrebljavaju i koriste za prave medijske ratove protiv Crne Gore, izjavio je crnogorski premijer Duško Marković i najavio da će se tome veoma brzo stati na kraj.

Zatrpavaju nas elementarno netačnim vestima, smjenjujući ukrug nekoliko istih, nazovi analitičara, koji ne samo da otvoreno podmeću, nego i drsko vređaju sve što sledi i radi današnja Crna Gora, rekao je Marković u obraćanju učesnicima Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspešnim modelima medijskog poslovanja u Podgorici, prenosi Fonet.

Jasno je da se tu ne radi ni o kakvim profesionalnim medijskim emisijama, već o platformama za propagandnu protiv Crne Gore, čiji sadržaji devastiraju društveno i kulturno biće države, rekao je Marković i dodao:"Tom zagađenju našeg medijskog prostora ćemo veoma brzo stati na kraj".

On je posebno ukazao na apsolutnu neprihvatljivost ugrožavanja lične bezbednosti novinara, kao načina za razrešenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava.

Zastrašujući je podatak da je širom sveta u 2016. godini ubijeno 79 novinara, a u prošloj godini 65. Alarmantno je da su u zemljama Evropske unije u prethodnih godinu i nešto ubijena četiri novinara.

To su podaci koji ukazuju da ova vrsta kriminala ne poznaje granice, niti je predodređena samo za neka društva, rekao je Marković ističući čvrstu opredeljenost da se u Crnoj Gori osigura lična bezbednost za novinare.

Kompletan bezbednosni sektor ima jasan nalog, naveo je, da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbednosti novinara, da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne sme biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrešenja.

Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana, poručio je Marković i zaključio da "sloboda medija i bezbednost novinara nisu uslov za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, već moralna i demokratska obaveza crnogorske vlasti, koju ćemo do kraja sprovesti u delo, pa makar nikad ne bili članica EU".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…