Naslovna Civilno društvo Marković: Svaki novi dan u aktivizmu je nova pobeda i podsticaj za nove ideje

Marković: Svaki novi dan u aktivizmu je nova pobeda i podsticaj za nove ideje

6 minuta za čitanje
0
190
Sejači sreće

Niš, 15. maj 2022. – Kako od zapuštenog prostora napraviti prijatno mesto za decu, mlade i meštane, znaju u udruženju „Sejači sreće“.

Izvor: Media & reform centar Niš

Oni su u okviru inicijative „Zajedno za dečiji osmeh“, uredili zapušten prostor odnosno dvorište mesne zajednice sela Varvarin.

Prostor su ispunili cvećem i drvećem, napravili su fontanu od prirodnog kamena, a planova ima još. Ipak, možda je i najvažnije to što je ova inicijativa okupila veliki broj meštana koji su želeli da zajedno sa članovima udruženja budu pokretači pozitivnih promena u svojoj zajednici, a proizišle su i neke nove ideje.

O izazovima koji su ih sačekali, aktivizmu i samoj inicijativi govori Vesna Marković.

Zbog čega je aktivizam važan?

Aktivizam je važan jer  vam donosi  mogućnost da menjate svet u kome živite praveći ga boljim mestom za život.

Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Primetili smo da deca i mladi ne provode kvalitetno svoje slobodno vreme. Primetili smo i da postoji prostor, idealan za njihove potrebe, ali nije postojala želja niti inicijativa da se taj prostor uredi. Zato smo odlučili da pokrenemo inicijativu i obezbedimo prvenstveno deci i mladima uslove za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Nikada nisam poželela da odustanem, naprotiv, svaki novi dan u aktivizmu je nova pobeda i podsticaj za nove ideje i aktivnosti.

Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Izazov je bio okupiti meštane i druge aktiviste oko zajedničkog cilja, motivisati ih da se i sami uključe. Pored toga, izazov su bili i razni pregovori i dogovori sa donosiocima odluka i njihovo prepoznavanje našeg aktivizma.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Dvorište MZ Sela Varvarin je svakog dana ispunjeno veselom grajom i smehom dece i mladih. Svakim danom sve više njih provodi vreme na uređenom i opremljenom prostoru. Dobili smo veliki broj mladih aktivista koji imaju stalnu potrebu i želju da se uključuju u aktivnosti, ali ono što je karakteristično i veoma značajno je to što svaki put dolaze sa novim predlozima, idejama, preuzimaju inicijativu i konstantno žele da urade nešto korisno za svoju zajednicu i bolji život u njoj.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Kreirajte svet po vašoj meri. Napravite ga mestom gde bi najradije živeli. I ne čekajte da to uradi neko drugi umesto vas. Najlepši su vrtovi koje sami stvorimo i negujemo. Radite na sebi. Negujte svoju dobrotu i znanja, ali ih uvek podelite i sa drugima. Družite se više, budite empatični, zračite pozitivnom energijom. Uzimajte sve najlepše od života, ali pametno i polako. Ne žurite i ne grabite. “Onaj ko grabi sebi, nikada neće uhvatiti sreću. Sreća se uzima raširenih ruku“.

Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog…

Podrška kroz promeni.rs je ustvari pokrenula sve. Nakon pokretanja inicijative, pokrenule su se i završile i mnoge druge – sagradili smo fontanu od prirodnog kamena, teretanu na otvorenom i trenutno radimo na izgradnji dečjeg igrališta u ovom prostoru.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …