Naslovna Politika Evropska unija Matis: EU priznala da je zajednička odbrana misija samo za NATO

Matis: EU priznala da je zajednička odbrana misija samo za NATO

2 minuta za čitanje
0
458
James Mattis

Brisel, 15. februar 2018. – Evropski saveznici su priznali da je zajednička odbrana misija za NATO i "samo za NATO", izjavio je u Briselu američki ministar odbrane Džejms Matis posle ministarskog sastanka u sedištu Alijanse u Briselu.

"Postoji jasan dogovor da se u dokument EU uključi da je zajednička odbrana mislja za NATO, samo za NATO", rekao je Matis na konferenciji za novinare posle razgovora o evropskoj inicijativi o odbrani.

Američka delegacija izrazila je rezerve prema incijativi o evropskoj odbrani pre sastanka u Briselu. Kanada, Norveška, Island i Albanija su takođe izrazile zabrinutost tom inicijativom, rekli su diplomatski izvori u NATO.

"Evropska inicijativa ne sme da izuzme aktivnosti i resurse NATO", rekla je Kejti Vilbarger, američka zvaničnica zadužena za međunarodnu bezbednost u Ministarstvu odbrane.

Sličnu zabrinutost izrazio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je rekao da EU ne može da zameni aktivnosti NATO. 

Visoki predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvana je  na radnu večeru kako bi razjasnila stav EU po pitanju odbrane.

"Duh saradnje i činjenica da postoje dve organizacije kao što su EU i NATO koje treba da rade zajedno, bili su veoma prisutnu tokom večeri", rekla je španska ministarka odbrane Marija Dolores de Kospedal.

Prema njenim rečima, postoji "komplementarni, a ne paralelni rad" EU i NATO u rešavanju zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Međak: Vladavina prava visoko kotirana na listi prioriteta nove Evropske komisije

Beograd, 09. decembar 2019. – Evropska unija dobila je nove čelnike pred kojima su v…