Naslovna Politika Međak: Javna inkluzivna debata o promeni Ustava jedan od uslova za za članstvo u EU

Međak: Javna inkluzivna debata o promeni Ustava jedan od uslova za za članstvo u EU

4 minuta za čitanje
0
181
Vladimir Međak

Beograd, 26. jun 2019. – Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van den Dol izjavio je na međunarodnoj konferenciji o promeni Ustava da je za vreme svog četvorogodišnjeg mandata u Srbiji postao oprezniji i da je uvideo da strategije, akcioni planovi i zakoni sami po sebi ne garantuju ništa.

Da slikovito prikažem, usvajanjem zakona da je vozovima dozvoljeno da se kreću brzinom od 200 kilometara na čas ne znači da će se vozovi i kretati tom brzinom“, kazao je Hendrik van den Dol na konferenciji „Promena Ustava na putu ka EU: Šta pravosuđu donose predloženi amandmani?“.

On je rekao da jedan od glavnih ciljeva, pored usaglašavanja Ustava Srbije sa evropskim standardima, je obezbeđivanje uslova za nezavisno sudstvo.

Politički kontrolisano sudstvo glavna je prepreka demokratiji, ekonomskom razvoju i stabilnosti. Nezavisno sudstvo je osnovna vrednost, ono pripada Srbiji isto koliko pripada i Holandiji, mi želimo da podignemo svest građana Srbije o tome“, izjavio je on. Ambasador Holandije je ocenio da je današnja diskusija važna, ali da su od nje važnije diskusije u Parlamentu i diskusije van Beograda.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak ocenio je da je najveći problem te debate što nikada nije održana na nacionalnoj televiziji i dodao da za ispunjavanje prelaznih merila za članstvo u EU jedan od uslova jeste da postoji javna inkluzivna debata na tu temu.

Međak je kazao da je 14. juna skupština posle šest meseci pokrenula postupak izmene Ustava na inicijativu Vlade.

Međutim, pored toga što smo do sada pričali o materiji, sada su se otvorila i neka praktična pitanja. Saznali smo da Vlada nije ovlašćena da predlaže amandmane. Tako da se tu postavlja pitanje zašto je Vlada vodila javnu raspravu, zašto je slala tekst Venecijanskoj komisiji kada taj isti tekst Skupština neće biti u mogućnosti da vidi“, rekao je Međak.

On je kazao da je pokretanjem pitanja promene Ustava Srbija ta procedura vraćena na tačku na kojoj je bila po Akcionom planu za Poglavlje 23 početkom 2016. godine.

Akcioni plan je govorio da Skupština pokreće postupak izrade Ustava i to je trebalo da bude urađeno do kraja 2015. ili početkom 2016. godine, a sve to kako bismo do kraja decembra 2017. godine imali Ustav. Sad je jun 2019. godine i mi smo se vratili se negde na početak 2016. godine“, rekao je on.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…