Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Međak: Srbija se nalazi u periodu nazadovanja ka Evropskoj uniji

Međak: Srbija se nalazi u periodu nazadovanja ka Evropskoj uniji

3 minuta za čitanje
0
123
Vladimir Međak

Beograd, 22. januar 2021. – Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da je Srbija krenula “relativno dobro” i dostigla određeni nivo u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ali da je da je ušla u period stagnacije i da se sada nalazi u periodu nazadovanja.

Međak je za Jurpian vestern Balkans (EWB) rekao da nije urađeno “sve što je moglo da bude urađeno” i kao najveći nedostatak naveo manjak političke volje strane Srbije, “da se uradi sve ono što je neophodno da se uradi, kako u političkom, tako i u reformskom segmentu”.

On je rekao da reformski segment “nema veze sa visokom politikom, ni sa Kosovom, ni sa spoljnom politikom i Rusijom, već sa suštinskim reformama društva i načina na koji funkcioniše država”.

Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Jelena Pejić Nikić rekla je da se  “jer nema volje da se reforme zaista sprovedu u njihovom pravom duhu i smislu”.

Pejić Nikić je rekla da se umesto reformi “štikliraju stavke i šminka zabrinjavajuća realnost da izgleda prihvatljivo” i dodala da je za to “odgovorna vlast u Srbiji koja je pre rada da se prepire o lošim ocenama i napada kritičare nego da sasluša i postupi po konstruktivnoj kritici”.

Ona je rekla da je potrebno “bolje komunicirati evropske integracije, a ne zbunjivati građane kontradiktornim izjavama i spoljnopolitičkim potezima”.

Programski direktor Centra savremene politike (CSP) Nikola Burazer ocenjuje da je razočaravajuće da je Srbija nakon sedam godina od otvaranja pregovora još uvek veoma daleko od članstva u EU.

On je rekao da ne samo da je to “već duže nego što su druge države pregovarale pre pristupanja Uniji, već je i stanje u pregovorima takvo da izgleda izvesno da će proces trajati još najmanje toliko”.

“Kada na to dodamo da je Srbija krenula na svoj put ka članstvu pre 20 godina, jasno je zbog čega su građani Srbije razočarani i zbog čega je teško održati entuzijazam za proces pristupanja”, ocenio je Burazer.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…