Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Međak: Ulazak u EU šansa da Srbija izađe iz zone siromaštva

Međak: Ulazak u EU šansa da Srbija izađe iz zone siromaštva

2 minuta za čitanje
0
134
Vladimir Međak

Subotica, 22. avgust 2020. – Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da kašnjenje Srbije u pristupanju Evropskoj uniji dovodi do povećanja siromaštva u zemlji i dodao da je ulazak u EU šansa da Srbija izađe iz zone siromaštva.

Šansa je to da Srbija izađe iz zone siromaštva. Na primer, Rumunija je ove godine izašla iz zone država s niskim prihodom i to poslije 13 godina članstva u EU. Njihov BDP je 80 posto veći nego naš, bugarski 20 posto, mađarski više od 100 posto. Ako se ovako nastavi, jaz između nas i Mađarske biće kao što je sada jaz između nas i Austrije”, rekao je Međak za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Prema njegovim rečima, to je ono što građani već vide kada razmišljaju o budućnosti svoje dece.

Zato naša deca odlaze na Zapad – da bi lično sustigli ono što smo kao država izgubili. A kada izgubite stanovništvo, sve druge politike padaju u vodu”, kazao je Međak.

On je ocenio da Kosovo služi kao “pokrivalica” za druge probleme koje društvo u Srbiji ima.

Dijalog o Kosovu, koji se tiče poglavlja 35, napredovao je brže od ostalih pristupnih pregovora. Kosovo nije najveći problem u evropskim integracijama i ni u jednom izveštaju nema krupnih primedbi koje se tiču Kosova. Srbija je potpisala Briselski sporazum i uglavnom smo ga sproveli”, naveo je Međak.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…