Naslovna Vesti Srbija Mediji drastično komercijalizovani i pokvareni tabloidizacijom

Mediji drastično komercijalizovani i pokvareni tabloidizacijom

3 minuta za čitanje
0
30
Veran Matić

Beograd, 08. decembar 2020 – Pravovremena informacija, tri puta proverena iz različitih izvora je bezbednosno pitanje za svakog građanina i za one koji vode državu, bez obzira što misle da manipulacijama mogu da dobiju kratkoročne poene, izjavio je FoNetu predsednik ANEM Veran Matić, koji smatra da se to posebno odnosi na situacije kao što je pandemija.

On je u serijalu razgovora Presstup o medijskoj sceni Srbije ukazao da u medijima “nikada nije bilo teže” i da to “nije nešto što će proći”, jer se to “sistemski događa godinama”.

Matić je podsetio da je medijska scena “godinama siromašila i samim tim se smanjivala”, da su njen obim i potencijal “drastično komercijalizovani i pokvareni tabloidizacijom”, a tabloidni sadržaji “podržani i marketinški i društveno”.

Prema Matićevoj oceni, sve je manje medija koji se bave profesionalnim izveštavanjem i javnim interesom, a njihov uticaj slabi zato što je razoren biznis model koji je postojao pre desetak godina.

Kako je napomenuo, nove tehnologije nisu mnogo pomogle, “jer se sve svodi na broj klikova na tekstove i naslove koji imaju funkciju samo da privuku posetioce sajtova i društvenih mreža, pa je sve postalo veoma površno”.

Na takvo stanje, smatra Matić, nema odgovora “ni sa strane biznisa”, posredstvom novih biznis modela, “niti sa strane države i establišmenta koji bi trebalo da pomognu da mediji koji zastupaju javni interes budu okosnica sistema informisanja”.

To nije samo pitanje novinarstva, nego i politike, obrazovanja, kulture i opstanka jednog društva, objasnio je on i konstatovao da je u pitanju “suštinski urušavanje države i društva, jedna sistemska negativna spirala u kojoj smo svi”.

Izveštavanje medija u vezi sa epidemijom kovid-19 on je nazvao “suženim” i predočio da i država “sužava prostor informisanja, koji nije slobodan iz neznanog razloga”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ukida se naknada za roming od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana

Beograd, 26. februar 2021. – Naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biće ukinu…