Naslovna Borba protiv korupcije Mediji o korupciji informativno, bez analiza

Mediji o korupciji informativno, bez analiza

4 minuta za čitanje
0
599

Mediji u Srbiji intenzivno izveštavaju o korupciji, ali je uočeno samo informisanje o slučajevima korupcije bez detaljnih analiza, pokazao je izveštaj Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) koji je 11. oktobra predstavljen u Beogradu. Borba protiv korupcije više je zastupljena u štampanim medijima nego na televizijskim stanicama, i o toj temi su najviše priloga i članaka imali televizija B92 i list Blic. Najviše se izveštavalo o zloupotrebama u javnom sektoru, a najzastupljeniji akter bila je Vlada Srbija, rekao je na konferenciji za novinare analitičar BIRODI Zoran Gavrilović.

Izveštaj je obuhvatio izveštavanje ukupno 12 televizijskih stanica i dnevnih listova – Radio-televizija Srbije, TV Pink, TV Prva, B92, Skaj plus, Radio-televizija Vojvodine, Politika, Blic, Kurir, Večernje novosti, Informer i Naše novine u julu i avgustu.

"Osim činjenice da u medijima dominira informativni pristup, postoji fenomen senzacionalizma koji je zamenio istraživačko novinarstvo", rekao je Gavrilović.

On je izneo primer istraživanja o tome koliko su građani upoznati sa time za šta je optužen vlasnik Delte Miroslav Mišković, i rekao da 30% građana zna, ali da 60% veruje da je kriv.

Gavrilović je rekao i da je u izveštavanju o korupciji više zastupljena policija i državni organi, nego advokati i osumnjičeni.

On je rekao i da Radio-televizija Srbije, kao javni servis, malo vremena i prostora posvećuje temi korupcije, to radi na informativni način i češće se bavi korupcijom u inostranstvu nego u Srbiji.

"Budući da se zasniva na javnom finansiranju, RTS bi trebalo da ima u ovom polju vodeću ulogu, i da teme od javnog interesa ističe iznad ostalih tema", rekao je Gavrilović.

"Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je najpozitivnije zastupljen u medijima… Priča o sebi i hvali sebe, a novinari mu nisu postavljali kontrapitanja", dodao je Gavrilović.

Monitoring je počeo 1. jula i sprovodiće se do kraja godine, i do tada će biti predstavljena tri izveštaja, kao i završni izveštaj sa preporukama za unapređivanje izveštavanja medija.

Izvor: Biro za društvena istraživanja (BIRODI)/Beta

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Srpski funkcioneri na Kosovu ne prijavljuju imovinu i prihode po srpskom zakonu

Beograd, 27. maj 2020. – Funkcioneri koji rukovode srpskim javnim institucijama na K…