Naslovna Politika Medijska koalicija osudila napade poslanika Srpske napredne stranke na dnevni list Danas

Medijska koalicija osudila napade poslanika Srpske napredne stranke na dnevni list Danas

4 min read
0
194
Dnevni list Danas

Beograd, 07. novembar 2018. – Medijska koalicija osudila je napade poslanika Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije na dnevni list Danas.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Koalicija je i ocenila da ovi napadi predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara tog lista.

"Na žalost, praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika", navodi se u saopštenju.

Koalicija je navela da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja koja pregovaraju sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju sa medijima – da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost.

U saopštenju se navodi da su udruženja tražila i da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, "strane agente" i "izdajnike".

"Juče je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužio dnevni list Danas – inače, jedan od odista retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti – da vodi 'harangu protiv SNS i nedužnih ljudi', koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", navodi se u saopštenju Medijske koalicije i dodaje da je njegov zamenik Vladimir Orlić rekao da su "list Danasoid" i novinari tog lista "sramota za srpsko novinarstvo".

Koalicija je ocenila da su takve izjave su apsurdne jer je "Danas" jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja.

"Ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije", ocenjuje se u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

PrEUgovor: U Srbiji zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Beograd, 16. april 2019. – Rokovi za ispunjavanje preuzetih obaveza iz akcionih plan…