Naslovna Politika Medijska koalicija: Zloupotreba institucija za političke pritiske na Južne vesti

Medijska koalicija: Zloupotreba institucija za političke pritiske na Južne vesti

4 min read
0
145
medijska udruženja

Beograd, 21. decembar 2018. – Medijska koalicija upozorila je da saslušavanje novinara Južnih vesti Stefana Markovića u niškoj policiji predstavlja još jedan u nizu političkih pritisaka na ovaj portal, a koje karakteriše i zloupotreba institucija.

Ne postoji niti jedan zakonski razlog zbog kojeg bi Marković trebalo da bude saslušan na osnovu prijave portparolke Opštine Medijana Dušanke Kitanović“, ukazuje Koalicija u saopštenju za javnost.

U saopštenju se navodi da je Dušanka Kitanović podnela prijavu zbog toga što navodno ovaj novinar poseduje njene lične podatke, te da je policija saslušanje obavila po nalogu tužioca OJT u Nišu, kadaje više puta tokom razgovora sa Markovićem insistirala na tome da novinar otkrije izvore koji su mu dostavljali informacije o spornom zapošljavanju Kitanovićeve.

Medijska koalicija podseća da je jedan od temelja medijskih sloboda – zaštita novinarskog izvora i da, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, novinar „nije dužan da otkrije izvor informacije, osim podataka koji se odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od najmanje pet godina“, i to samo „ako se podaci za to krivično delo ne mogu pribaviti na drugi način“.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elktronskih medija, Poslovno udruženje Lokal press, Asocijacija onlajn medija.

Da prostora za rad policije i tužilaštva po ovoj prijavi Kitanovićeve nema, potvrdio je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je naglasio da „policija nema šta da traži u konkretnoj situacji zbog zakonske garancije tajnosti novinarskog izvora“. Takođe, kako je rekao, „čak i povodom sumnje da je novinar počinio krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka“, ono se goni „po privatnoj tužbi, pa policija ni tu nema šta da traži“.

U saopštenju se napominje da su Južne vesti već duže izložene raznim vrstama pritisaka političkih moćnika, između ostalog, i političkom instrumentalizacijom Poreske uprave.

Medijska koalicija apelovala je na novinare da u sličnim situacijama ne odaju svoje izvore kao što to nije učinio ni novinar Stefan Marković.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…