Naslovna Vesti Međunarodni posmatrači – pohvala regularnosti izbornog procesa, kritika na (ne)zavisnost medija

Međunarodni posmatrači – pohvala regularnosti izbornog procesa, kritika na (ne)zavisnost medija

2 minuta za čitanje
0
631
izbori

Međunarodni posmatrači pohvalili su danas izborni proces u Srbiji, ocenivši da su vanredni parlamentarni izbori sprovedeni u skladu sa zakonom i uz poštovanje osnovnih sloboda, ali su izrazili zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti vlasništva nad medijima i nezavisnosti novinara.

"Srbija je sprovela istinski demokratske izbore, sa širokom lepezom opcija za birače i efikasnim procedurama. Inkluzivan i transparentan način na koji je glasanje sprovedeno zaslužuje svaku pohvalu", rekao je Roberto Bateli, specijalni koordinator koji je predvodio kratkotrajnu posmatračku misiju OEBS.

Međunarodni posmatrači su, međutim, ocenili da je, uprkos velikom broju javnih i privatnih medija i raznovrsnoj medijskoj slici, ponuđeni spektar stavova bio ograničen uticajem koji su na medije vršile političke stranke na vlasti, uključujući diskreciono finansiranje iz javnih izvora sredstava.

"Medijsko okruženje je bilo pluralističko, ali su nedostajali nezavisnost novinara i transparentnost vlasništva nad medijima", rekao je Pedro Agramunt, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Opširnije o oceni međunarodnih eksperata možete pročitati na sajtu Tanjuga i zvaničnom sajtu OEBS.
 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju…