Naslovna Civilno društvo Međunarodne novinarske organizacije podržale zahteve Maje Pavlović

Međunarodne novinarske organizacije podržale zahteve Maje Pavlović

3 minuta za čitanje
0
134
Maja Pavlović

Beograd, 27. avgust 2019. – Međunarodna i evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) su podržale zahteve vlasnice novosadskog Kanala 9 Maje Pavlović, koja 16. dan štrajkuje glađu, saopštio je UNS.

 Zahtevi Maje Pavlović su da se naknade koje plaćaju regionalne televizije usklade sa njihovim prihodima, kao i da je primi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U saopštenju IFJ-a i EFJ-a navodi se da Pavlović, koja treći put za 15 meseci štrajkuje glađu, osporava visinu naknada koje naplaćuju regionalnim i lokalnim emiterima organizacije za zaštitu autorskih prava i fonograma (OFPS i SOKOJ), Regulatorno telu za elektronske medije (REM) i “Emisone tehnike i veze” (ETV).

Međunarodne novinarske organizacije u saopštenju navodi da se pridružuju svojim članovima Udruženju novinara Srbije (UNS), Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) u podršci ispunjenja zahteva Maje Pavlović.

Problemi Kanal 9 i drugih regionalnih televizija sežu od 2014, a dodatno su pogoršani digitalizacijom 2015. godine, kada su sve lokalne televizijske stanice postale regionalne. Kao rezultat, povećali su im se troškovi emitovanja“, objasnio je u pismu EFJ-u predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

U saopštenju se navodi da SINOS poziva nadležne institucije da što pre donesu odluku o smanjenju nesrazmernih naknada Kanalu 9, kao i da je jasno da ako se ovo pitanje hitno ne reši, po sredi državni pritisak na lokalne medije.

IFJ i EFJ u saopštenju navode da je NUNS poslao pismo predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru u kome se navodi da bi “rešavanje zahteva Pavlović značajno olakšalo ekonomski položaj svih lokalnih i regionalnih emitera“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS se povlači iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

Beograd, 15. februar 2020. – Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučio j…