Naslovna Kultura Film Međunarodni filmski kamp “Interakcija” ponovo okuplja mlade dokumentariste iz celog sveta

Međunarodni filmski kamp “Interakcija” ponovo okuplja mlade dokumentariste iz celog sveta

5 minuta za čitanje
0
224
interakcija

Požega, 5. avgust 2019. – Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” okupiće od 12. do 29. avgusta 15 studenata filmskih akademija iz različitih delova sveta.

Oni će u Čačku, Ivanjici i Užicu snimiti tri dokumentarna filma pod supervizijom reditelja Efima Graboja iz Izraela.

Po završetku snimanja, učesnici 14. “Interakcije” montiraće materijal u Požegi, gde će im se pridružiti polaznici 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma “Interdoc”, kao i vizuelni umetnici Ivan Petrović i Dejan Klement, koji će snimiti video radove.

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege, učesnici 14. kampa “Interakcija”, podeljeni u tri grupe, snimiće tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, tri dokumentarna filma na temu Svakodnevni rituali.

Učesnici 14. “Interackije” su iz Argentine, Nemačke, Indije, Poljske, Rusije, Brazila, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a iz raznih delova sveta dolaze i učesnici 9. masterklasa “Interdoc” kojima će držati predavanja afirmisani dokumentaristi iz regiona – Nebojša Slijepčević iz Hrvatske, Vladimir Perović iz Crne Gore i Mladen Matičević iz Srbije, izjavio je direktor NFC “Filmart” Dejan Petrović, takođe nagrađivani autor dokumentarnih filmova.

Pored studenata filmskih akademija, među 21 učesnikom masterklasa su i mladi dokumentaristi iz Češke, Južnoafričke Republike, Egipta, Kanade, Indije, Francuske, Velike Britanije, Srbije i drugih delova sveta.

U okviru programa IVA.lab (Inter-video-akcija), namenjenog vizuelnim umetnicima iz Srbije, Ivan Petrović i Dejan Klement će sa učesnicima kampa i masterklasa učestvovati u produkciji video radova.

U okviru pratećeg programa Interscreen, namenjenog učesnicima, ali i široj publici, od 20. do 27. avgusta u Požegi biće prikazani dokumentarni filmovi učesnika, ali i filmovi afirmisanih reditelja:

Srbenka” Nebojše Slijepčevića, potresan dokumentarac koji je u Kanu 2018. godine dobio nagradu Doc Aliance, “Žeđ kamenog mora” Vladimira Perovića, izbor kratkih filmova Miloša Tomića, kao i najnoviji dokumentarac Mladena Matičevića“Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu”, najavila je koordinatorka programa Slađana Petrović Varagić.

Premijera filmova snimljenih tokom 14. kampa “Interakcija” biće održana 28. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U okviru kampa, masterklasa i IVA.lab do sada je učestvovalo oko 400 mladih iz više od 60 zemalja. Snimljeno je 47 dokumentaraca, koji su osvojili 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Prošle godine, na 13. “Interakciji”, snimljena su tri dokumentarna filma o snažnim ženama u Zapadnoj Srbiji, a tradicionalno su premijerno prikazani u DKC-u u Beogradu, uz dodelu sertifikata učesnicima tog jedinstvenog programa za mlade autore iz celog sveta koji su preneli beogradskoj publici deo sjajne atmosfere u kojoj su stvarali protekle dve i po nedelje.

Ovogodišnji programi podržani su od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman Vide Ognjenović “Kuća mrtvih mirisa” objavljen na ruskom jeziku

Beograd, 22. maja 2020. – Roman Vide Ognjenović Kuća mrtvih mirisa objavljen je nedavno na…