Naslovna Politika Evropska unija Mekalister: Evropski parlament žali što neki političari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici

Mekalister: Evropski parlament žali što neki političari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici

3 minuta za čitanje
0
154
Dejvid Mekalister

Brisel, 11. jul 2019. – Nemački poslanik u Eropskom parlamentu (EP) Dejvid Mekalister rekao je da EP žali što se u nekim političkim krugovima u Srbiji negira genocid u Srebrenici.

Inače, Mekalister je izabran za predsednika Spoljnopolitičkog odbora u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Evropski parlament je oko toga jasan. Mi žalimo što neki političari u Srbiji i dalje negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid. To je zvaničan stav EP“, podvukao je Mekalister.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Mekalister koji je u prethodnom sazivu bio izvestilac EP za Srbiju, pohvalio je sve političare i odgovorne ljude u zemljama Zapadnog Balkana koji se zalažu za pomirenje i dobrosusedske odnose.

RSE podseća da se o pitanju negiranja genocida u Srebrenici prošle nedelje izjasnio i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Na pitanje iz EP, Han je dostavio pisani odgovor u kojem je spomenuo da je u nedavnom saopštenju Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi proširenja “jasno navedeno da u EU nema mesta za zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca sa bilo koje strane i da su dalji napori ka pomirenju ključni za čvrsto usidravanje mira i osiguravanje trajne stabilnosti u regionu“.

Sve zemlje se moraju nedvosmisleno posvetiti, rečima i delima, prevazilaženju nasleđa iz prošlosti, tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja mnogo pre njihovog pristupanja EU“, rekao je Han u odgovoru koji je objavljen na sajtu EP, prenosi RSE.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici Han se oglasio i zajedničkim saopštenjem sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u kom se naglašava da se “mora okončati praksa nekažnjavanja i negiranja zločina” i da “nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ni veličanju ratnih zločinaca“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Brisel, 13. jul 2020. – Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Turs…