Naslovna Politika Evropska unija Mekalister: Sloboda okupljanja i izražavanja predstavljaju osnovno pravo

Mekalister: Sloboda okupljanja i izražavanja predstavljaju osnovno pravo

8 min read
0
122
Dejvid Mekalister

Beograd, 1. mart 2019. – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je u Beogradu da je parlament centralno mesto za demokratsku raspravu i da svaki poslanik treba da razmisli da li je bolje da u njoj učestvuje ili ne.

Kada je reč o kosovskom pitanju, Mekalister je podvukao da EU ne može, niti hoće, da uveze u granice EU bilo kakav bilateralni ili zamrznuti sukob.

Na konferenciji za novinare na kraju posete Beogradu 28. februara Mekalister je kazao da su nasilje nad novinarima i zastrašivanje neprihvatljivi i ocenio da je Srbiji potreban pluralistički medijski pejzaž sa transparentnim finansiranjem i merama zaštite za lokalne medije.

On je ponovio da Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja pre njihovog ulaska u EU i da je prvi korak u tom smeru ukidanje kosovskih taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o situaciji u Skupštini Srbije, gde deo opozicionih poslanika bojkotuje plenarna zasedanja, Mekalister je rekao da ima prostora za poboljšanje kada je reč o proceduralnim stvarima u srpskom parlamentu.

"Možemo da kažemo da još uvek postoji veliki broj hitnih procedura, veliki broj amandmana, čuli smo da je vreme za raspravu ograničeno. Razumem da predstavnici opozicije kritikuju neke od procedura u parlamentu, ali svaki poslanik treba da se zapita da li možda propušta priliku da učestvuje u raspravi, da se angažuje u raspravi sa vladom", rekao je Mekalister koji je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Mekalister, predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP, naveo je da je u ime Evropskog parlamenta izrazio spremnost da EU pomogne u aktivnostima na promeni poslovnika, ako Skupština Srbije iskaže interes za takvom pomoći.

Dodao je da nije akter u domaćoj političkoj raspravi i da pažljivo sluša šta govore predstavnici i vlasti i opozicije u nastojanju da stekne sliku.

Rekao je i da evropski zvaničnici prate proteste u Srbiji, da je reč o mirnim protestima i dodao da sloboda okupljanja i izražavanja predstavljaju osnovno pravo.

Govoreći o slobodi medija, Mekalister je pohvalio inkluzivnu prirodu medijske strategije, ali je naveo da je ključna njena implementacija.

"Bilo bi idealno kada bi Srbija imala pluralističke, slobodne medije sa adekvatnim transparentnim finansiranjem i merama zaštite za lokalne medije. Znamo da na tome treba da se poradi i EU će pružiti svaku podršku da se obezbedi sloboda medija u Srbiji", rekao je.

Naveo je da su nezavisni mediji ključni princip za modernu demokratiju i pozvao "sve politički odgovorne ljude" da poboljšaju situaciju u kojoj se nalaze mediji u Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je takođe prisustvovao konferenciji za medije, rekao je da je EU u izveštaju EK 2018. jasno rekla da "nije zapazila napredak u stvaranju klime za slobodu izražavanja".

"Medijska strategija koju je vlada pripremila predstavlja poboljšanje, to je ambiciozan dokument, ali sada je važno da se implementira", naveo je Fabrici.

Kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, Mekalister je podvukao da EU ne može niti hoće da uveze u granice Unije bilo kakav bilateralni ili zamrznuti sukob.

"Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja pre ulaska u EU. Srbija, kao i Kosovo, treba da ostane multietničko društvo, i svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako ga usaglase obe strane, ako je u skladu s međunarodnim pravom i uzima u obzir sveobuhvatnu stabilnost regiona", kazao je izvestilac EP.

On je naveo da će zvaničnicima na Kosovu, reći da odluka Prištine o uvođenju carina predstavlja kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA, i da se njome krši duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodao je da nijedna strana ne treba da postavlja nove uslove, i da se ne može ići napred dok Kosovo ne povuče odluku o taksama.

Mekalister je rekao da je petočlana delegacija Spoljnopolitičkog odbora EP, u kojoj su zastupljene četiri najveće poslaničke grupe, tokom dvodnevne posete Srbiji imala sastanke s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, s više ministara u Vladi Srbije, s predsednicima parlamentarnih odbora i njihovim zamenicima, kao i sa predstavnicima civilnog društva i opozicije, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Majić: Obaveza svakog stručnjaka je da iskaže svoj stav, bez obzira na cenu

Beograd, 20. maj 2019. – Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da nije iz…