Naslovna Politika Mekalister: Srbija, sa 14 otvorenih poglavlja, nastavlja svoj put ka EU

Mekalister: Srbija, sa 14 otvorenih poglavlja, nastavlja svoj put ka EU

4 min read
0
332
Dejvid Mekalister

Beograd, 5 oktobar 2018. – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da će se o konačnoj verziji rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji raspravljati 9. oktobra i da se nada da će evropski poslanici na sednici 28. ili 29. oktobra "velikom većinom" usvojiti konačnu verziju izveštaja.

Mekalister je posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem rekao da su zajedno razmotrili izveštaj.

Mekalister je posle sastanka sa predsednikom Vučićem u Beogradu 4. oktobra izjavio da je "uvek dobro čuti šta predsednik Srbije ima da kaže", da su tekst Izveštaja zajedno razmotrili, i da je proces pristupanja EU "veoma složen".

"Ovde govorimo o velikom poslu, koji zahteva brojne i složene reforme. Srbija sa 14 otvorenih poglavlja nastavlja svoj put (ka EU). Nekoliko novih poglavlja je tehnički spremno za otvaranje i ja ću insistirati da se na Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU što više novih poglavlja otvori", rekao je Mekalister.

Navodeći da otvaranje poglavlja predstavlja ohrabrenje da se nastavi sa reformama, Mekalister je ocenio da su za dalji napredak u procesu pristupanja EU najvažnija poglavlja 23 i 24, vezana za pravosuđe, osnovna prava i bezbednost, kao i kontinuirani angažman u pregovorima sa Kosovom.

Mekalister je ponovio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna stvar, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region.

"Predsednici Vučić i Tači su pokazali privrženost tome da normalizaciju podignu na viši nivo, a ta normalizacija bi bila velika stvar ne samo za dve države nego i za region", rekao je Mekalister.

Evropski izvestilac je rekao da o temama daljih pregovora zajednički odlučuju obe strane, da on ne može da predvidi ni tok ni datum i da samo može da ohrabri Beograd i Prištinu da nastave. On je rekao da je uslov za dogovor da uzima u obzir međunarodno pravo.

Mekalister je rekao da mu je drago da postoji saglasnost da se u regionu ne smeju stvarati homogene, jednonacionalne države, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…