Naslovna Kultura Mekalister: Vladavina prava i dobrosusedski odnosi važni za napredak Srbije i regiona u procesu pristupanja EU

Mekalister: Vladavina prava i dobrosusedski odnosi važni za napredak Srbije i regiona u procesu pristupanja EU

5 min read
0
206
Dejvid Mekalister

Brisel, 9. oktobar 2018. – Srbija i region dobro napreduju ka Evropskoj uniji i naročito je važno da sprovedu reforme vladavine zakona i imaju dobre susedske odnose, izjavio je u Briselu izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister.

On je to rekao pošto su u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta usvojeni nacrti rezolucija o napretku partnera sa Zapadnog Balkana u evropskim reformama, a koje i na plenarnom zasedanju još treba da usvoji ceo parlament.

Nacrtu rezolucije o Srbiji su pridodata dva amandmana u kojima se navodi da "svaki sporazum o mogućem preinačenju granice između Srbije i Kosova može biti prihvatljiv samo ako se o tome saglase obe strane i ako takav sporazum vodi računa o opštoj stabilnosti regiona i u skladu je s međunarodnim pravom".

Takođe se navodi da je dijalog pokrenut posredovanjem EU "temeljni okvir za sporazum" Beograd-Priština i daje podrška "samo sporazumu koji omogućava normalizaciju odnosa" dve strane, tako da to ne zaoštri granične probleme i zapreti stabilnosti regiona.

Mekalister je podvukao da su zemlje Zapadnog Balkana geografski, istorijski i ekonomski bliski partneri EU, da sve imaju evropsku perspektivu i "evropska kuća neće biti potpuna bez njih".

"Mogući datum ulaska u članstvo EU zavisi isključivo od toga kad će svaka od tih zemalja usvojiti i sprovesti sve zakone Unije", predočio je on.

Mekalister je naveo da u nacrtu rezolucije stoji da je Srbija, "ostvarila izvestan napredak u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala", dok se za Crnu Goru, pored ostalog, kaže da je "ostvarila umeren napredak u jačanju nezavisnosti, transparentnosti, uvidu, profesionalizmu i delotvornosti pravosuđa".

On je rekao da svi izveštaji pokazuju da zemlje regiona "moraju da više rade da bi se usaglasile s vrednostima EU, posebno kad je reč o ljudskim pravima, suzbijanju korupcije i reformama državne uprave i pravosuđa".

U predlogu rezolucije na izveštaj koji je podneo izvestilac Meklister, Evropski parlament pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen konstruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

U nacrtu rezolucije o Srbiji se ukazuje na propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principijelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se "garantovala nezavisnost i efikasnog pravosuđa" i poziva Srbija da "osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći", prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Eros Ramacoti započeo veliku svetsku “Vita Ce N’e” turneju

Beograd, 15. februar 2019. – Najveća italijanska pop zvezda današnjice Eros R…