Naslovna Vesti Evropska unija Merkel: Nije kontradiktorno biti ponosan na svoju zemlju i istovremeno izgrađivati Evropu

Merkel: Nije kontradiktorno biti ponosan na svoju zemlju i istovremeno izgrađivati Evropu

7 minuta za čitanje
0
236
Angela Merkel

Zagreb, 20. maj 2019. – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Zagrebu, posle susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, da Nemačka načelno podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Merkel je u Zagrebu učestvovala i na predizbornom skupu HDZ uoči izbora za Evropski parlament 26. maja.

Na tom skupu je govorio i vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Veber.

"Nemački stav je poznat – evropsku perspektivu Zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali kriterijumi za pristupanje svakako moraju biti ispunjeni", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je sa hrvatskim premijerom razgovarala o strateškim odrednicama hrvatskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2020.

Na pitanje novinara o krizi austrijske vlade i skupu desničara u Milanu, Merkel je rekla da ne može da govori pre austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, ali je dodala da u EU postoje političke struje koje žele da uruše taj savez.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je poseta nemačke kancelarke važan signal prijateljstva i saradnje dve države.

On je rekao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo što je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti po redu investitor, a nalazi se na prvom mestu po broju turističkih poseta.

Plenković je naveo da je Hrvatskoj važno da u narednom periodu ostvari dva koraka – članstvo u Šengenu i da uđe u evrozonu, a u tome očekuje podršku Nemačke.

"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u evrozonu. To je projekat koji će pratiti mandat sledeće Evropske komisije", dodao je hrvatski premijer.

Na pitanje o izveštajima da Hrvatska na svojoj granici oštro postupa prema izbegicama, Plenković je odgovorio da se u procesu kontrole granica poštuje nacionalno zakonodavstvo i evropske pravne tekovine i dodao da je sve što radi u interesu kontrole ilegalnih migracija.

"Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbeglica i destabilizuju zemlje članice", rekao je Plenković.

Nemačka kancelarka doputovala je u Zagreb na susret s Plenkovićem, ali i na predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) uoči izbora za Evropski parlament koji su u Hrvatskoj zakazani za 26. maj.

Nemačka kancelarka izjavila je na predizbornom skupu HDZ da je nacionalizam protivnik koji želi da uništi Evropu i pozvala okupljene da podrže Evropu mira, slobode i blagostanja.

"Podržite HDZ i Evropsku narodnu stranku (EPP)", rekla je Merkel okupljenima u dvorani Cibona u Zagrebu, a taj poziv uputila je na hrvatskom jeziku što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Ona je u govoru pred više hiljada HDZ-ovaca ukazala da nacionalizam pokušava da uništi Evropu i rekla da se protiv toga treba boriti. Merkel je navela da je Evropa "projekat slobode" i da treba raditi na očuvanju mira i slobode.

Nemačka kancelarka je rekla i da "nije kontradiktorno biti ponosan na svoju zemlju i istovremeno izgrađivati Evropu".

"U Nemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još 90-tih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo mir", izjavila je Merkel.

Na HDZ-ovom predizbornom skupu govorio je i član bavarskog CSU (Hrišćansko-socijalna unija) Manfred Veber, vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije, kao i lider HDZ Andrej Plenković i nosilac liste HDZ za izbore za Evropski parlament, Karlo Resler.

Veber je, kao i kancelarka, rekao da je nacionalizam neprijatelj EU i istakao da patriotizam nije protiv EU.

"Želimo da budemo partija nacija a ja želim da napravim Evropsku komisiju nacija", kazao je Veber na skupu.

Skupu u košarkaškoj dvorani "Dražen Petrović" prisustvovalo je više hiljada članova HDZ koji su nosili državne i hrvatske zastave. Oni su šefa stranke Andreja Plenkovića, koji je u dvoranu ušao u pratnji Angele Merkel, dočekali ovacijama. Izbori za 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu zakazani su za 26. maj, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petnaest članica EU upozorava na pokrete protiv 5G mreže

Brisel, 19. oktobar 2020. – Petnaest članica EU pozvalo je Evropsku komisiju da odmah napr…