Naslovna Politika Mevel: Vidljiv porast nasilja nad novinarima u Srbiji

Mevel: Vidljiv porast nasilja nad novinarima u Srbiji

2 min read
0
392
Polin Ades Mevel

Beograd, 1. mart 2018. – Šefica kancelarije Reportera bez granica za Balkan, Polin Ades-Mevel izjavila je da je u Srbiji primetan porast nasilja nad novinarima.

Ona je navela da se ovde više ne poštuju pravna država i sloboda štampe, te da Srbija ne ispunjava uslove da se priključi Evropskoj uniji, „što će Reporteri bez granica istaći u evropskim institucijama“.

U intervjuu za Cenzolovku Ades-Mevel je navela da Reporteri „pažljivo prate stanje u Srbiji već neko vreme“, da je „od prošlog proleća vidljiv porast nasilja prema novinarima i broj pretnji“, i konstatovala da se „oprašta onima koji napadaju novinare ili im prete“, te da je klima „sve nepovoljnija“. 

Ova međunarodna organizacija se, inače, tokom samo jedne nedelje dvaput oglasila osuđujući situaciju sa medijima u Srbiji: prvi put su osudili pretnje i verbalne napade „provladinih medija“ na četiri novinara na društvenim mrežama, a potom su reagovali i u slučaju belgijskog novinara Filipa Bertinšana koji je, nakon 10 godina izveštavanja iz Srbije, bio proglašen bezbednosnom pretnjom.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Beograd, 21. septembar 2018. – Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o besplatnoj …