Naslovna Vesti Srbija Mijatović: Istragom utvrditi odgovorne za policijsko nasilje

Mijatović: Istragom utvrditi odgovorne za policijsko nasilje

2 minuta za čitanje
0
181
Dunja Mijatović

Strazbur, 08. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je da srpske vlasti „imaju obavezu“ da sprovedu „efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih“ za upotrebu prekomerne upotrebe policijske sile na protestima u Beogradu.

Nasilno rasterivanje demonstranata od strane srpske policije juče u Beogradu izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava. Policijsko nasilje ili prekomerna upotreba sile ne smeju se nikada tolerisati, čak i kada su operacije usmerene na održavanje javnog reda tokom demonstracija posebno složene i kada pripadnici policije izvršavaju svoje dužnosti u veoma napetoj situaciji“, navodi Mijatović.

Komesarka SE podseća da je to „dobro uspostavljen princip, koji je izričit i u Smernicama o slobodi mirnog okupljanja iz 2019. godine koje su objavile Venecijanska komisija SE i OSCE/ODIHR“.

Srpske vlasti imaju obavezu da sprovedu efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih, u skladu sa relevantnom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i Smernicama o iskorenjivanju nekažnjivosti za teška kršenja ljudskih prava koje je 2011. usvojio Komiteta ministara SE”, navela je Dunja Mijatović.

Komesarka SE je takođe istakla da vlasti „moraju da obezbede da osobe koje tvrde da su žrtve policijskog kršenja zakona mogu da podnesu žalbu radi dobijanja odštete“.

Pokazivanje nulte tolerancije prema pripadnicima policije koji krše profesionalnu etiku ili krivični zakon je od presudnog značaja za sprečavanje nekažnjavanja i za jačanje poverenja javnosti u policiju i njen rad na zaštiti građana“, dodala je Dunja Mijatović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petnaest članica EU upozorava na pokrete protiv 5G mreže

Brisel, 19. oktobar 2020. – Petnaest članica EU pozvalo je Evropsku komisiju da odmah napr…