Naslovna Društvo Mijatović: Obratiti pažnju da stroge mere budu usmerene samo na javno zdravlje

Mijatović: Obratiti pažnju da stroge mere budu usmerene samo na javno zdravlje

1 minuta za čitanje
0
129
Dunja Mijatović

Strazbur, 19. mart 2020. – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlade zemalja članica tog tela da paze da stroge mere donete radi suzbijanja pandemije bolesti COVID19 budu srazmerno usmerene samo na javno zdravlje i da se pazi da ne budu diskriminatorne.

Ona je u saopštenju navela da su te mere potrebne ali pošto utiču na ljudska prava mora da se pazi da budu proporcionalne i transparentne.

Pristup zdravstvenoj nezi za sve građane mora biti prioritet, rekla je ona u saopštenju i dodala da mere moraju biti donete za starije i one bez zdravstvenog osiguranja.

Mijatović je naglasila da je „suštinski važno“ da vlade paze na rasistička, ksenofobna i stigmatizujuća delovanja i obezbede širok pristup informacijama vezanih za javno zdravlje, rekla je komesarka i založila se za „komunikacijske kanale“ koji su prikladni svima.

Transparentnost i pristup su neophodni da bi se osiguralo poverenje javnosti i učestvovanje u upravljanju sadašnjim okolnostima“, rekla je Dunja Mijatović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Galup: oko 56% ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije korona virusa tek dolazi

Cirih, 31. mart 2020. – Oko 60% građana Srbije zabrinuto je zbog pandemije korona vi…