Naslovna Civilno društvo Milena Radulović dobitnica nagrade “Osvajanje slobode”

Milena Radulović dobitnica nagrade “Osvajanje slobode”

5 minuta za čitanje
0
223
Milena Radulović

Beograd, 24. septembar 2021. – Glumici Mileni Radulović je uručena nagrada “Osvajanje slobode” koju dodeljuje Fondacija Maja Maršićević Tasić.

Radulović je istakla da joj nagrada mnogo znači i da dolazi u pravo vreme od pravih žena koje poštuje i čije stvalaštvo voli.

Velika mi je čast da su nagradu uručile žene s kojima sam odrasla kao uzorima i za koje sam znala kroz svoj život. Biti deo tog društva izgleda kao neki san. Meni je nestvarno da sam to ja sada i da sam tu“, rekla je Radulović.

Ona je poručila da “nema slobode dok se ne osvoji” i da “nema slobode bez borbe” i da joj je drago što je tako mlada za sebe osvojila slobodu.

Za mene je jedina opcija bila sloboda, a kada je ta sloboda osvojena, onda možeš da kreneš da se boriš za tu slobodu. Ovo nije samo moja nagrada, već nagrada 16 žena koje su deo ovog slučaja (postupak protiv Miroslava Aleksića) koju delim sa prvenstveno sa svoja tri ratna druga – Jefimija, Ivana i Iva Ilinčić“, rekla je Radulović.

Članica žirija i jedan od ranijih dobitnica nagrade profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić poručila je da su “pune dve decenije razne vrste nesloboda sa nama” i da su “nove generacije stasale, a da razlozi za osvajanje slobode nisu nestali, već su se umnožili”.

Kako je rekla, kada je prvi put dodeljena nagrada, Milena Radulović je tek stasala za školu i da su u Fondaciji mislile da su ta deca spremna da rastu u slobodnijem i boljem društvu, a da je 20 godina kasnije “ta devojčica hrabro, požrtvovano i plemenito načinila veliki gest – pobunila se” – ne samo u svoje ime, već u ime svih koji su bili u sličnom položaju.

Rakić Vodinelić rekla je da je to “pobuna za život” i da je u ime “osvajanja slobode bila spremna da rizikuje sve” tako što je odlučila da svoju privatnu i poslovnu budućnost, svoj intimni svet naruši odlukom da ne ćuti pred zlom.

Milena Radulović, Iva Ilinčić, Danijela Štajnfeld, brojne neimenovane žrtve, mlade naučnice iz Petnice, studentkinje u Srbiji i regionu ustale su da se hrabro izbore sa zlom o kojem naša društva zaverenički ćute decenijama i stotinama godina“, naglasila je Rakić Vodinelić, istiočući da su one “ohrabrile žrtve da ne ćute i traže pravdu za sebe“.

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade –  Vesna Rakić Vodinelić, Marija Lukić, Tamara Skrozza, Danica Vučenić, Danica Popović, Brankica Stanković, Dubravka Stojanović, Aida Ćorović, Srbijanka Turajlić, Mirjana Karanović, Lila Radonjić, Hedvig Morvai-Horváth, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, Goranka Matić, Olja Bećković, Svetlana Lukić i Svetlana Vuković Mesarović.

Nagradu “Osvajanje slobode” dobile su i osnivačica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević i predsednica Saveta za korupciju Verica Barać.

Nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljuje se svake godine 24. septembra – na dan izborne pobede nad Miloševićem 2000. godine.

Fondacija “Maja Maršićević Tasić” osnovana je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na roformsku novinarku i političarku koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …