Naslovna Politika Miletić: Ljudska prava u Srbiji 2019. godine

Miletić: Ljudska prava u Srbiji 2019. godine

2 minuta za čitanje
0
299
Goran Miletić

Beograd, 01. avgust 2019. – Za odgovor na pitanje da li se u Srbiji poštuju ljudska prava potrebno je krenuti od početka.

Prvo, ljudska prava se nigde ne poštuju u potpunosti, ali je uz to uvek važno napomenuti da to nikada ne sme biti izgovor za izostanak reakcije vlasti i državnih organa na različite incidente i prakse.

Drugo, važno je znati sa kim se poredimo i na koga pomislimo kada govorimo o „kršenju ljudskih prava“. Ako se poredimo sa Severnom Korejom, Kubom ili Iranom, situacija je svakako bolja, ali ovakvo poređenje daje potpuno pogrešnu sliku.

Srbija je jedna od 47 članica Saveta Evrope u okviru koga je ratifikovala čitav set najviših međunarodnih standarda ljudskih prava, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sve ratifikovane konvencije, ali i presude Evropskog suda za ljudska prava su direktno primenjive u Srbiji, što u praksi znači da imate veoma jasno protumačen standard za gotovo svaku situaciju.

Istovremeno, ukoliko su ovi standardi u suprotnosti sa domaćim zakonima, oni uvek imaju primat i lokalni zakoni se moraju menjati.

Tekst Direktora za Evropu Civil rights defenders Gorana Miletića, u celosti, možete pročitati na portalu Remarker.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Skupština Srbije izabrala nove članove REM-a

Beograd, 14. februar 2020. – Skupština Srbije izabrala je Slobodana Cvejića i Višnju…