Naslovna Vesti Srbija Miletić: Širenje mržnje je upakovano u navodnu zabrinutost

Miletić: Širenje mržnje je upakovano u navodnu zabrinutost

5 minuta za čitanje
0
56
Goran Miletić

Beograd, 23.jul 2022. –  “Zahtev koji je odbornička grupa Dveri-POKS uputila gradonačelniku Beograda je još jedno širenje mržnje prema delu građana Srbije, a koje je ponovo upakovano u navodnu zabrinutost“, izjavio je Goran Miletić, koordinator Europrajda 2022.

EuroPrajda 2022“će biti održan od 12. do 18. septembra u Beogradu, očekuje se dolazak oko 20.000 gostiju iz inostranstva.

Dveri i POKS su ocenile da je najveća LGBTI manifestacija u Evropi, koja će se u septembru održati u Beogradu, “nemili događaj visokog rizika po nacionalnu bezbednost”, da je velika većina građana Srbije protiv Parade ponosa, da mnogo košta, da ne treba da se održi zbog “geopolitičke situacije”, kao i zbog pandemije kovida i epidemije majmunskih boginja.

Miletić je ocenio da je to još jedno širenje mržnje prema delu građana Srbije, a koje je ponovo upakovano u navodnu zabrinutost.

Kako je rekao, u celom zahtevu na nekoliko mesta jasno se krši član 11. Zakona o zabrani diskriminacije koji reguliše govor mržnje i kojim je zabranjeno “izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva“.

Iako je zahtev podnet gradonačelniku koji nije zakazao Europrajd 2022, pa ga ne može ni otkazati, to u stvari i nije cilj potpisnika ovog zahteva. Očigledno je da autori vešto manipulišu opravdanim strahovima koje građani Srbije imaju – u vezi zdravlja, bezbednosti i finansijske sigurnosti. Te strahove dele i pripadnici/ce LGBT+ zajednice, ali pored svih problema koji ima svaki građanin Srbije, ova zajednica je izložena dodatnom nasilju, diskriminaciji, ali i mržnji kakvu upravo šire članovi ove odborničke grupe”, ističe Miletić.

Nažalost, dodaje Danasov sagovornik, Dveri-POKS se nisu ogradili od nasilja, već su se svojim zahtevima svrstali uz ekstremiste koji žele da biraju ko u Srbiji ima pravo na poštovanje ljudskih prava, a kome se prava mogu kršiti.

Argument koji govori o zdravlju takođe je prepun govora mržnje prema LGBT+ zajednici i zasnovan na neistinama od kojih je najveća da se majmunske boginje ‘najlakše i najbrže šire među gej populacijom’. Beograd Prajd je prošle godine organizovan uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji i ulaz u Pride Park je bio moguć sa potvrdom o vakcinaciji. Za one koji nisu vakcinisani, bilo je omogućeno testiranje na ulazu. Organizatori EuroPride 2022 su u stalnom kontaktu sa kancelarijom SZO i postupaju po svim zdravstvenim preporukama, što će činiti i ubuduće“, objašnjava Miletić.

Dodaje da Dveri i POKS kao i uvek manipulišu i opravdanim zabrinutostima građana Srbije u vezi sigurnosti dece u školama, ali ne zahtevaju donošenje funkcionalnog i sveobuhvatnog zakona o sprečavanju nasilja u školama, za šta se Beograd Prajd zalaže već godinama.

Ne predlažu rešenja ni koja se tiču socijalnih davanja, već u svojim zahtevima socijalno ugrožene, penzionere itd stavljaju nasuprost LGBT zajednici, implicirajući da u LGBT+ zajednici nema onih sa malim penzijama ili onih kojima je potrebna socijalna pomoć”, ukazuje Miletić, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…