Naslovna Kultura Milić: U Srbiji nema mnogo pravih medija, već mnogo oružja u različitim rukama

Milić: U Srbiji nema mnogo pravih medija, već mnogo oružja u različitim rukama

5 minuta za čitanje
0
171
Miloš Milić

Beograd, 9. jul 2019. – Živimo poluistine i to nas ubija u pojam, izjavio je FoNetu novinar Radiotelevizije Srbije Miloš Milić i ocenio da u Srbiji nema mnogo pravih medija, već mnogo oružja u različitim rukama.

Ukazujući na nedostatak osnovne mdijske pismenosti, Milić je predočio da se ovde lažne vesti ne šire samo društvenim mrežama i na internetu, već to čine i mnogi mejnstrim mediji i političari, bilo da su na vlasti ili u opoziciji.

Ovde se svesno i planski već godinama radi na tome da sa se javnost do te mere učini slabom da možete da napišete šta god, rekao je Milić, u okviru serijala Press extra.

Prema njegovom stavu, to onda iz različitih razgloga podržavaju određeni medijski i razni drugi biznis ili politički krugovi i pretvaraju u paralelnu realnost.

Kada baratate sa poluistinma, izjavio je Milić novinarki Bojani Milovanović, mnogo je teže razlučiti šta je istina, a šta nije i šta nam se “pakuje“.

On misli da su “naši mediji i javne ličnosti emiteri tih polusitina“, čemu i novinari doprinose, ali nisu “jedini krivi za to“.

Kao primer lažnih vesti, on pominje informaciju o tome da je u Beogradu zatrovana pijaća voda, koja je pre dve ili tri godine objavljena u jednom, kako opisuje, ozbiljnom dnevnom listu.

Ja sam poverovao u to vest. Vrlo brzo je ona demantovna sa svih strana, ali ne samo ja, nego na hiljade građana je upadalo u prodavnice i praznilo rafove sa pijaćom vodom“, objašnjava Milić kako je i sam postao “žrtva” lažnih vesti.

On napominje da se lažne vesti ne šire usključivo iz političkih, već, ponekad i iz komercijalnih razloga.

Kao ilustraciju, Milić navodi da neke novine, na primer, pišu o lošem kvalitetu benzina, a onda mesec dana kasnije počne zajednička nagradna igra tih novina i kompanije koja je bila izložena kritikama.

To je očigledan primer “reketa“, ocenio je on i konstatovao da ne postoji jednostavno rešenje za borbu protiv lažnih vesti, koja bi trebalo da postane deo obrazovnog sistema.

Nažalost, primećuje Milić, za to ne postoji dovoljno volje,niti otpora prema lažnim vestima.

Kao što može da se razori društvo, tako i primerenim ponašanjem, u kojem javne ličnosti ne lažu otvoreno i ne šire poluistine, može da se gurne u pravom pravcu. Ne treba za to ni mnogo napora i mnogo vremena“, uveren je Milić.

Upozorava i na moguće trajnije posledice trenutnog poretka stvari.

To što smo ovde uspostavili princip da postoji tvoja i moja istina, to u izvesnom smislu razara društvo i čini mu trajnu štetu za bar dve generacije“, zaključio je Milić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Od Vlade Srbije zatražene mere za pomoć medijima i medijskim radnicima

Beograd, 29. mart 2020. – Medijska i novinarska udruženja, kao i sindikat Nezavisnost, upu…