Naslovna Politika Milić: Vučić nagovestio mogućnost izmene preambule Ustava na referendumu

Milić: Vučić nagovestio mogućnost izmene preambule Ustava na referendumu

2 min read
0
401
Veljko Milić

Beograd, 14. maj 2018. –  Pravni ekspert Veljko Milić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) izjavio je da je veoma moguće da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojom izjavom da će se o rešenju kosovskog problema izjasniti građani Srbije zapravo najavio referendum o promeni sadašnje preambule Ustava, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije.

"Iz dela izjave Aleksandra Vučića u kome govori da je nerealno da Albanci sa Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji se može zaključiti da će konačno rešenje pitanja Kosova i Metohije biti znatno drugačije od sadašnjeg rešenja iz preambule Ustava Srbije", rekao je Milić agenciji Beta.

On je dodao da u tom svetlu treba tumačiti i deo izjave u kome Vučić navodi da će građani imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo, jer bi akt o promeni Ustava pre usvajanja u Skupštini Srbije trebalo da bude potvrđen na referendumu.

"Naime, svako rešenje koje je drugačije od onog iz preambule Ustava, podrazumevalo bi i izmenu Ustava u tom delu. Samim Ustavom je predviđeno da je Narodna skupština dužna da akt o promeni Ustava, koji se odnosi na preambulu, stavi na referendum radi potvrđivanja. Drugim rečima, nemoguće je pronaći bilo kako rešenje za Kosovo bez izmene preambule Ustava, a izmena preambule je nemoguća bez izjašnjavanja građana na referendumu”, objasnio je Milić.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…