Naslovna Borba protiv korupcije Milićević: Strategija države treba da bude sprečavanje, otkrivanje i kažnjavanje, a ne napredak na listi globalne percepcije korupcije

Milićević: Strategija države treba da bude sprečavanje, otkrivanje i kažnjavanje, a ne napredak na listi globalne percepcije korupcije

4 minuta za čitanje
0
291
Miroslav Milićević

Beograd, 3. februar 2019. – Potpredsednik Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da se Srbija po globalnom indeksu percepcije korupcije nalazi znatno ispod evropskog proseka i nešto malo ispod svetskog proseka.

Podsećamo da je i članica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić rekla da korupcija u Srbiji raste jer su se institucije koje bi trebalo da se bore protiv nje „definitivno“ urušile.

Milićević je za Betu rekao da nije iznenađen što je Srbija po globalnom indeksu percepcije korupcije koju je istraživao Transparency International u 2018. godini pala za deset mesta u odnosu na 2017. godinu i nalazi se na 87 mestu od 180 zemalja.

Globalni indeks percepcije predstavlja presek viđenja poslovnih ljudi eksperata i analitičara rizika korupcije u javnom sektoru. Skor Srbije je sa 42 poena pao na 39, a poželjno je dobiti 100 poena.

Za poređenje je važniji skor, nego mesto zemlje na tabeli. Ako grafički prikažemo skorove Srbije od 2011. do 2018. godine, iako je bilo nekih promena u metodologiji istraživanja, dobije se praktično ravna linija u vrednosti od 39 do 42 u rasponu od 0 – 100“, rekao je Milićević.

Dodao je da to pokazuje da u Srbiji nije uočen značajni napredak u borbi protiv korupcije u javnom sektoru, odnosno da u protekle dve decenije nije bilo značajnih pomaka.

Srbija je do 2007. godine, prema rečima Milićevića, minimalno napredovala u borbi protiv korupcije, a od 2012. godine do 2018. godine zabeležene su neznatne promene bez značajnih pomaka.

Dodao je da globalni indeks percepcije ne meri preduzete radnje na suzbijanju korupcije, promene zakona, donošenje Nacionalne strategije, akcionog plana, edukaciju kadrova i druge mere, već percepciju, što „ukazuje na nedovoljno vidljive domete preventivne i represivne politike“.

Strategija države treba da bude sprečavanje, otkrivanje i kažnjavanje korupcije, a ne napredak na listi globalne percepcije korupcije, jer promena percepcije je dugoročni cilj“, rekao je Milićević.

Istakao je da Savet smatra da za uspešnu borbu protiv korupcije treba obezbediti stabilan pravni okvir koji ostvaruje vladavinu prava, nezavisne institucije koje funkcionišu u punom kapacitetu, transparentnost odlučivanja i dostupnost informacija, kao i slobodu medija.

Visoki stepen korupcije, kako je rekao, smanjuje demokratski potencijal države i čini građane neravnopravnim, usporava ekonomski oporavak i urušava ugled Srbije.   

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NIN: Izveštaj revizora ukazuje da u trgovini oružjem iz Krušika nije sve bilo čisto

Beograd, 05. februar 2020. – Mine kupljene od državne vojne fabrike Krušik iz Valjev…