Naslovna Politika Milivojević: Izbori na proleće ako postoji zadatak za Vučića da se pitanje Kosova reši do kraj godine

Milivojević: Izbori na proleće ako postoji zadatak za Vučića da se pitanje Kosova reši do kraj godine

3 min read
0
186
Cvijetin Milivojević

Beograd, 03. januar 2019. – Analitičar Cvjetin Milivojević izjavio je da je moguće da predsednik Aleksandar Vučić na proleće raspiše izbore, ukoliko je dobio zahteve, prvenstveno iz Vašingtona i Brisela, da reši pitanje Kosova do kraja 2019. godine.

"Vučić ne može pobediti na izborima ukoliko pre izbora otrije konačno karte i učini vidljivim svoj neviđeni plan za Kosovo. Ukoliko bi on ogolio plan pre izbora, onda bi šanse da dobije izbore sa apsolutnom većinom bile nikakve, takve šanse ne postoje", rekao je Milivojević za agenciju Beta.

On je ocenio da bi Vučić u takvoj situaciji osvojio izbore sa "tankom većinom" oko 40 odsto glasova, jer dve trećine njegovih glasača smatra da je upravo on najveći garant celog Kosova unutar Srbije i garant da se ne dozvoli prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

Milivojević je kazao da će se Vučić potruditi da obezbedi legitimitet i legalnost tih izbora, tako što će "baciti udicu opoziciji, kako bi se neko upecao".

"Ukoliko opozicija ne želi da se obruka, da poništi samu sebe, ona ne sme da izađe, ne zato što se na ulici osvaja vlast, već zato što treba dovoljno da pristisnu vlast da obezedi normalne, regularne, demokratske izbore, makar toliko demokratske kakvi su bili 2012. kada je Tomislav Nikolić pobedio na izborima Borisa Tadića", rekao je on.

O tome da će izbori biti raspisani na proleće već danima pišu mediji, a ni sam Vučić u novogodišnjim intervjuima nije negirao takvu mogućnost.

Večernje novosti su objavile da se Vučić uoči Nove godine video sa najbližim saradnicima i da je razmatrao mogućnost izlaska na birališta u 2019. godini za kraj marta ili prvoj polovini aprila. Kako navodi taj list, odluka o izborima bila bi "bacanje rukavice u ulice opoziciji", ali i prilika da Vučić učvrsti vlast.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…