Naslovna Politika Milivojević: Medijska pismenost je krucijalni odgovor na manipulaciju lažnim vestima

Milivojević: Medijska pismenost je krucijalni odgovor na manipulaciju lažnim vestima

5 minuta za čitanje
0
400
Anđela Milivojević

Beograd, 07. mart 2019. – Lažne vesti su nova vrsta manipulacije, koju su donele nove tehnologije i društvene mreže, izjavila je FoNetu novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Anđela Milivojević i ocenila da političari najviše od njih profitiraju.

Ona je, u okviru serijala Press Extra, društvene mreže označila kao poseban medij, koji je proširio posledice lažnih vesti.

Političari su ti koji najviše profitiraju iz odnosa nepoverenja u kojem građani nisu sigurni kome da veruju, rekla je Milivojević novinarki Andrijani Milaćević.

Prema njenom objašnjenju, političar na pisanje medija kojije mesece uložio istražujući, na primer, koprupciju, uvek može da kaže da je to lažna vest da bi odbacio istinito izveštavanje.

Ukazujući da je to metod kojem pribegava predsednik Amerike Donald Tramp, ona je predočila da u Srbiji lažne vesti dolaze sa raznih strana, ali pre svega od političara i interesnih grupa.

Milivojević ističe da sami mediji moraju da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije, uverena da će se redakcije lako otarasiti grešaka, ako ga poštuju.

U suprotnom, namerno plasiraju netačne informacije, ocenila je ona i naglasila da je upravo namera ono što razlikuje lažne i pogrešne vesti.

Da li je medij slučajno pogrešio i ispravio grešku ili urednici i novinari sede u redakciji i smišljaju vesti o državnom udaru i slično, precizirala je Milivojević.

Kao krucijalni odgovor na manipulaciju lažnim vestima, Milivojević vidi medijsku pismenost.

Prema njenom stavu, to je način kako da dekonstruišemo ko nas namerno laže, ali medijska pismenost u Srbiji još nije prepoznata kao ključ.

Obrazovanje nam u mnogim segmentima kasni, napomenula je Milivojević i ocenila da je medijska pismenost ključna za balans između ekstrema da se veruje svemu na televiziji i da se ne veruje ni u šta.

Ona misli da se obrazovanjem može doći do generacija mladih koje su u stanju da konzumiraju medijske sadržaje, ali konstatuje i da je u javnosti Srbije mnogo lakše izgovoriti laž.

Kad kažete istinu, naročito kad objavite istraživački tekst, obrazložila je Milivojević, vi ste pred nizom problemama, najpre da on uopšte dospe u tradicionalne medije, koji su zatvoreni i trenutno ne ispunjavaju svoju funkciju.

Onda je problem i da vam građani veruju, budući da je verovanje u istinu teže, pošto ona nije lepa, rekla je Milivojević i zaključila da je građanima neverovatno da i danas čitaju o korupciji ili kriminalu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…